Rotamhikaye.com

Badara Yaylası » Rize’nin El Değmemiş Gizli Yaylası


Badara Yaylası, Rize’nin el değmemiş en değerli doğal güzelliklerinden biridir. Bu yayla yıllarca kendini gizli tutmuş ve doğallığını çok iyi şekilde koruyarak günümüze kadar ulaştırmayı başarmıştır. Şimdi gelin bulutlara komşu olan bu güzel yayla hakkında “Badara Yaylası Nerede?“, “Badara Yaylası Konaklama” gibi birçok sorunuzun cevabına yanıt bulalım.

Badara Yaylası, Rize

Badara Yaylası, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı bulutların komşusu şirin bir yayladır. Rize şehir merkezine 109 km’de yer alan Badara Yaylası’nı diğer yaylalardan ayıran en önemli noktası ise hala gizliliğini koruyor olmasıdır. Rize Valiliği resmi web sitesinde dahi “Rize Yaylaları” arasında henüz ismi bulunmamaktadır. Oysa bu şirin yayla, bulutlara komşu ve etrafı çam ağaçlarıyla çevrilidir.

Badara Yaylası ismini Rize’nin Hemşin ilçesine bağlı Bahar Mahallesi eski adıyla Badara Köyü’nden almıştır. Badara köylüleri tarafından bu yayla uzun yıllar boyunca mezra olarak kullanılmıştır. Yıllar geçtikçe köy halkının çeşitli sebeplerden dolayı mezraya gidememeleri bu şirin yerin unutulmasına neden olmuştur. Geride kalan 4-5 hane burayı artık yayla olarak kullanmaya başlamıştır. 1990 yılında yol, 2000 yılında su ve elektrik gelmesiyle yayla köylüler tarafından kullanılmaya tekrar başlanmıştır. 2020 yılına geldiğimizde yayla içerisinde son verilere göre yaklaşık 10-15 hane bulunmaktadır. Badara yaylası 1850 rakım yüksekliktedir. Bu yükseklikte oksijen seviyesi bazı bünyeleri etkileyebilir. Yaylaya geldiğinizde nefes almakta zorluk çekerseniz sağlık görevlilerine hızlı bir şekilde haber vermelisiniz. Özellikle şehir hayatında çok fazla kalan insanlarda, astım ve bronşit gibi nefes darlığı olan hastalarda yüksek rakımlarda nefes almalarında sorunlar görülebilmektedir.

Badara Yaylası içinde minik bir göl bulunuyor. Bu göl yüzülebilecek kadar geniş ve derin değildir. Ancak gölün üzerine yansıyan gökyüzünü izleyerek ruhunuzu huzura kavuşturabilirsiniz. Bu arada yaylada bulunan minik göl doğal bir göl değildir. Yağmur yağdığında eğimli zemin üzerinde biriken suyu köylüler bir çukur açarak göle çevirmiştir. Badara yaylasını gezmeye gittiğimde çukuru açan abimiz ile tanışma fırsatım da olmuştu. Ona bu göl nasıl oluştu dediğimde “Yağmur yağdığında burada çok fazla su birikiyordu. Bende su en azından çamur yapmasın da bir yerde toplansın diye buraya çukur açtım. Sonra baktım su biriktikçe güzel oluyor, hayvanlarımız falan da su içiyor. Bu sefer kepçeyle çukuru daha fazla genişletip, içerisine bende biraz takviye su verdim. Sonunda yaylada minik bir göl olmuş oldu.“ diye söylemişti. İnanın bana şu anda bu yaylayı diğer Rize Yaylaları‘ndan ayıran en önemli diğer özelliği ise böyle minik bir gölü olmasıdır.


Badara Yaylası Nerede

Badara Yaylası, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlıdır. Rize ilçe merkezine 109 km, Çamlıhemşin ilçe merkezine ise 42 km, Zil Kale’ye 17,6 km uzaklıkta yer almaktadır.

Badara’ya komşu olarak Gito Yaylası bulunmaktadır. Belki de bu yaylanın bu kadar gizli ve korunmuş kalmasının bir sebebi de Gito Yaylası’na yakın olmasıdır. Her yıl yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça ilgi gören Gito Yaylası’nın popülerliliği gün geçtikçe artmaktadır. Hatta öyle ki Gito Yaylası’nda turistler için birçok yeni konaklama alanı inşa edilmektedir. Buda açıkçası buranın doğal güzelliğine bir nebze de olsa zarar vermektedir.


Badara Yaylası’na Nasıl Gidilir?

Badara Yaylası, Zil Kale yolu üzerinde bulunmaktadır. Çamlıhemşin ilçe merkezinden Zil Kale yolunu takip ederken Gito Yaylası sapağından içeri girmeniz gerekiyor. Gito Yaylası sağından içeri girdikten sonra sizi dik bir yokuş bekliyor olacaktır. Yokuş yukarı doğru hareket ederken ilerde yol ikiye ayrılıyor. Sağ taraftan Badara Yaylası’na sol taraftan ise Gito Yaylası’na ulaşım sağlayabilirsiniz.

Badara Yaylası’na giderken dikkat etmeniz gerekenler ise;


Badara Yaylası Kamp

Badara yaylası kamp oldukça ideal bir bölgedir. Çadırınızı tepe noktalara kurduğunuzda gökyüzü adete bir parmak uzağınızda gibi gözükmeye başlıyor. Yayla halkı da oldukça anlayışlı olduğundan burada kamp yapmanızda herhangi bir sorun bulunmamaktadır.

Badara Yaylası Kamp İçin Olumlu Yönleri

Badara Yaylası Kamp İçin Olumsuz Yönleri


Badara Yaylası Konaklama

Badara yaylası konaklama için Likapa Dağ Evi’ni tercih edebilirsiniz. Oldukça butik ve konforlu bir işletmedir. Bu şirin dağ evinde kendinizi sanki oranın misafiri değil sahibi gibi hissediyorsunuz. Oldukça samimi ve içten insanlar tarafından işletilen Likapa Dağ Evi’ne konaklama yapmak istemiyorsanız dahi bu şirin işletmeye çay içmeye bile olsa uğramanızı tavsiye ederim.

Bizim Badara Yaylası’nda konaklama ile ilgili oldukça güzel bir hikayemiz bulunuyor. Karadeniz turu programımızda Trabzon’dan Rize’ye geçiş sağlamıştık. Rize içerisinde Verçenik Yaylası turunu tamamladıktan sonra dönüş yolunda Gito Yaylası sapağından içeri girdik. Amacımız aslında Gito Yaylası’na gitmekti ama gece yola devam ettiğimiz için riske girmeden Badara Yaylası tabelasından içeri giriş yaptık. Saatlerdir yolda olduğumuzdan yayla geldiğimizde çadırları kurmadan önce bir çay içmek için Likapa Dağ Evi içerisine giriş yaptık. Çay, sohbet oldukça keyifli ilerlerken işletme sahibinin oğlu Kerim ile birlikte güzel bir samimiyet yakaladık. Hatta öyle ki tanışmamızdan 1 saat sonra Kerim bilgisayar oyunu oynarken ben ona çay dolduruyordum. Gece bize “çadır kurmayın, gelin burada konaklayın oldukça yorgun gözüküyorsunuz” diyerek de sıcacık yuvalarının kapılarını açtılar. Bizlere sıcacık yuvalarının kapısı açan Likapa Dağ Evi işletmesine ve onun oğlu Kerim dostuma tekrardan çok teşekkür ederim.


Badara Yaylası doğal güzelliği ve minik göl manzarası ile misafirlerini bekliyor. Eğer bu güzel yaylaya gitmeye karar verdiyseniz bir diğer gizli hazine olan Verçenik Yaylası‘nı da mutlaka ziyaret etmenizi öneririm. Daha önce hazırlamış olduğum Verçenik Yaylası yazımı okuyarak bölge hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yazı Özeti
Konu
Badara Yaylası » Rize'nin El Değmemiş Gizli Yaylası
Açıklama
Badara Yaylası hakkında hazırlamış olduğum yazı içerisinde; Badara yaylası nerede ve nasıl gidilir, Badara yaylası konaklama ve kamp hakkında birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.
Yazar
Yayıncı Adı
Rotamhikaye
Yayıncı Logo