Sedir Adası » Kleopatra Adası ve Plajı En İyi 25 Öneri

0
452
sedir adası

Bu yazımızda son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini toplayarak, yılda yaklaşık 250 bin ziyaretçi ağırlayan Sedir Adası hakkında detaylı bilgi verdik. Yazı içerisinde, “Sedir Adası nerede?”, “Sedir Adası’na nasıl gidilir?”, “Sedir Adası kumunun özelliği nedir?”, “Sedir Adası giriş ücreti ne kadar?” gibi çok merak edilen soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Sedir Adası Tarihi, Muğla

Tarihsel gelişimi, M.Ö. 6. Yüzyıldan itibaren izlenebilen Kedrai Antik Kenti, Karya şehrinin önemli kentlerinden birisidir. Karya’daki kral ailelerinin, yaz tatillerini burada geçirdiği bazı kaynaklarda yer almaktadır. Karya’dan sonra Rhodos egemenliğine geçen ada, Rhodos karşıyakasının en önemli kasabalarından birisi olmuştur. Surlarla çevrelenmiş, sadece denizden ulaşımın sağlandığı, korunaklı limanlara ev sahipliği yapan Kedrai Antik Kenti, Rhodos döneminde ticari açıdan önemli bir üs olmuştur.

sedir adası

Sedir Adası isthmos (bir yarımadayı karaya bağlayan, iki yanı su, dar kara parçası) ile ikiye ayrılmıştır. İsthmos’un doğusunda ise günümüze kalıntıları ulaşmış, yerleşim alanı bulunmaktadır. Antik tiyatro, kutsal alanlar, evler, dini yapılar, liman kalıntıları, adanın doğusunda halen görülebilmektedir. Tüm bu kalıntılar Doğu Roma Dönemi’ne aittir.

Kedrai Antik Kenti’ne yapılan Türk akınları M.S. 11 yüzyıl sonlarında yoğunlaşmış, ada M.S. 15. Yüzyılın ilk çeyreğinde tamamen Osmanlı egemenliğine girmiştir.

Kedrai Antik Kenti’nde çok iyi korunmuş tarihi kalıntılar bulunmaktadır. Apollon Tapınağı, Büyük Bazilika, 2500 kişilik antik tiyatro, agora, çok sayıda sarnıç, kule ve sur duvarları, Kedrai Antik Kenti sınırları içerisinde görebileceğiniz tarihi eserlerdir.


Sedir Adası nerede?

sedir adası

Kedrai Antik Kenti, yaygın adı ile “Sedir Adası”, Muğla ilinin, Ula ilçesine bağlı, Gökova Körfezi’nin doğusunda bulunan, zengin tarihi dokusu ve eşsiz kumları ile 1. Derece doğal ve tarihi sit alanı olarak koruma altında olan, Özel Çevre Koruma Bölgesidir.


Sedir Adası’na nasıl gidilir?

sedir adası

Kedrai Antik Kenti resmi olarak Ula ilçesine bağlı olsa da, adaya en yakın yerleşim bölgesi, Marmaris ilçesinin Çamlı Köyü’dür, en hızlı ulaşım buradan sağlanır. Sedir Adası’na ulaşım Çamlı Köyü dışında, Akyaka ve Marmaris’ten hareket günübirlik gezi tekneleri ile sağlanmaktadır.

Ada’ya sadece deniz yolu ile ulaşılabilen, “müze ada” statüsünde olan, ülkemizin eşsiz değerlerinden biridir.

Ada’ya ulaşmak için öncelikle bulunduğunuz şehirden kara veya hava yolu ile Marmaris’e gitmeniz gerekmektedir.

sedir adası

Hava yolunu tercih ederseniz,  Dalaman Havalimanı’ndan sonra, HAVAŞ otobüslerini kullanarak Marmaris’e ulaşabilirsiniz. HAVAŞ otobüsü bilet fiyatları ise 25 TL’dir. Marmaris’ten Çamlı İskelesi’ne doğru giden minibüslere binerek, Sedir Adası teknelerine ulaşabilirsiniz. Minibüs ücreti kişi başı 6 TL’dir.

Kendi aracınız ile gitmeyi tercih ediyorsanız, Muğla-Marmaris yolunun 12. Kilometresinden sola doğru ayrılan Çamlı Köyü sapağından girmeniz gerekmektedir. Bu yolda 6 kilometre ilerleyerek, Çamlı İskelesi’ne ulaşabilirsiniz. İskelede aracınızı park edebileceğiniz ücretsiz otopark mevcuttur.

Çamlı iskelesine ulaştıktan sonra, Kleopatra Adası teknelerine binmeniz gerekmektedir.

Sedir Adası tekneleri gidiş-dönüş olarak, kişi başı 30 TL’dir.


Sedir Adası kumunun özelliği nedir?

sedir adası

Sedir Adası, masmavi denizi ve antik kenti dışında, en çok altın sarısı kumları ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Yılda yaklaşık 250 bin kişinin ziyaret ettiği Sedir Adası kumları, 24 saat boyunca güvenlik görevlileri tarafından izlenmektedir. Mitolojik bir hikâyesi olan Sedir Adası kumları, adanın Kleopatra Adası, plajın da Kleopatra Plajı olarak anılmasına sebep olmuştur.

Kleopatra Adası kumları dünyada çok nadir görülen bir morfolojiye sahiptir. Tüm kum taneleri yuvarlak şekilli ve aynı boyuttadır. Kumların en ilginç özelliği ise, kendi kendine çoğalabilmesi ve yanabilmesidir.

Kleopatra Adası kumları, deniz kenarına çekilen ipler ile koruma altına alınmış ve 24 saat boyunca “kum bekçileri” tarafından izlenmektedir. Adaya yapılan tahta yürüyüş yolları ile sahilin arkasında bulunan şezlonglu alana geçebilir, yine buradan yürüyerek denize inebilirsiniz.

sedir adası

Denize giriş-çıkışlarda kesinlikle kumlara basılmamaktadır. Üstelik kumlara herhangi bir terlik, ayakkabı ile basmak, havlu serip güneşlenmek yasak. Denizden çıktıktan sonra, üstünüzde 1 kum tanesi bile taşımamanız için duş almak zorunlu tutuluyor. Ayrıca plaja “Plajdan hiçbir şekilde kum alınamaz, taşınamaz. Kum alındığının tespiti halinde 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında yasal işlem uygulanacaktır.” tabelaları yerleştirilerek, kum taşınması yasaklanmıştır.

Plajdan kum aldığı tespit edilenler hakkında yasal işlem uygulanarak, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin liraya kadar adli para cezası verilmektedir.

Kumların bu kadar ünlenmesine sebep olan altın sarısı rengi dışında mitolojik hikayesidir…


Sedir Adası Hikayesi

sedir adası

Ünlü Mısır Kraliçesi Kleopatra, sevgilisi, Roma komutanı Antonius’u ziyaret etmek için Tarsus’a gider… Yaptığı geziler sırasında Kedrai Adası (Kleopatra Adası)’nı görür ve güzelliğinden oldukça etkilenir. Adayı ziyarete gider. Adanın doğal güzellikleri ve denizinden etkilenen Kleopatra’nın dikkatini adada hiç kum bulunmaması çeker. Tam da “Aşk için yapılmayacak şey yoktur.” felsefesinin somut örneği olarak karşımıza çıkan bir olay yaşanır. Kleopatra, sevgilisi Antonius’a durumu anlatır. Antonius ise Kuzey Afrika’dan, Kleopatra’nın isteği üzerine, 60 gemi dolusu kumu, Kedrai Adası’na getirtir… Sedir Adası bu olaydan sonra Kleopatra ve Antonius’un her yaz tatil için buluştukları yer haline gelmiştir.

Efsaneye göre Mısır’ın İskenderiye şehrinden getirtildiği düşünülen Sedir Adası kumlarının, yapılan son incelemeler ile Mısır’daki kumlardan 1500 yıl önce oluştuğu söylenmektedir…

Bu mitolojik hikâye sayesinde tüm dünyada üne kavuşan Kleopatra Adası her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır.


Sedir Adası’na giriş ücreti ne kadar?

sedir adası

Sedir Adası, 1. Derece doğal ve tarihi sit alanı olarak koruma altında olan Özel Çevre Koruma Bölgesidir. Adada doğal güzellikler dışında, Kedrai Antik Kenti’nin önemli tarihi kalıntıları bulunur. Bu sebeple Sedir Adası müze ada olarak değerlendirilmiştir.

Sedir Adası 2020 giriş ücreti 50 TL’dir. Müze kart ile giriş ücretsizdir.


Kleopatra Plajı

Kleopatra adası

Kleopatra Adası ile ilgili mitolojik hikâye sayesinde, adanın plajı Kleopatra Plajı olarak da anılmaktadır. Özel Kleopatra Adası kumlarının bulunduğu Kleopatra Plajı, altın sarısı kumlar ile turkuaz suların buluştuğu, cennetten bir köşedir. Plajda, kumlar üzerine çıkmak yasak olduğu gibi, havlu sermek, terlik ve deniz ayakkabısı kullanmak da yasaktır. Plaj çevresindeki tahta yürüyüş yollarını kullanılarak denize girebilir, denizden çıktıktan sonra ise plajın arkasında yer alan, şezlongların olduğu alanda güneşlenebilirsiniz.

Kleopatra Adası giriş ücretine, plajın arkasında bulunan şezlong ve şemsiyelerin kullanımı da dâhildir. Kleopatra plajında duş ve WC bulunuyor. Denizden çıktığınızda üzerinizde 1 kum tanesi bile kalmaması gerektiğinden, duş almak mecburidir.

Plajda özel kumların bulunduğu alan ipler çekilerek koruma altına alınmış, 24 saat boyunda kum bekçileri tarafından izlenmektedir.

Kleopatra adası

Kleopatra Plajı sezon boyunca, gidiş-gelişin maliyetli oluşuna rağmen oldukça kalabalık olmaktadır. Plaja gelen tekneler, 16.00 itibari ile dönüşe geçerek, 17.00’a kadar dönüşleri tamamlamaktadır. Kleopatra Plajı için en güzel zaman Nisan-Mayıs, Eylül-Ekim ayları, sezonda ise sabah saatleridir. Aksi takdirde turkuaz sular tamamen insanlarla kaplanmakta, ne denizin ne de kumların güzelliği görülememektedir.

Kleopatra Plajı’nda yiyecek-içecek servisi yapan bir işletme bulunmaktadır. Adada sigara ve alkollü içeceklerin satışı yasaktır. Ancak menü fiyatları oldukça yüksektir. Gününüzü burada geçirmeyi planlıyorsanız, yiyecek-içecek anlamında hazırlıklı gelmenizi tavsiye ederiz.

Kleopatra Adası güneşi tüm gün alan ve esen rüzgârlar ile yüzünüze sıcak havanın vuracağı, yaz aylarında kavurucu sıcakları yaşayabileceğiniz bir yerdir. Bunun için adaya gelirken yanınızda mutlaka, güneş gözlüğü, şapka ve güneş kremi bulundurmanızı tavsiye ederiz.

Sedir Adası’nda Kleopatra Plajı dışında yüzmek yasaktır.


Kedrai Antik Kenti

Kleopatra Adası

Sedir Adası’na gitmişken, Kedrai Antik Kenti’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz. Kedrai, Sedir Ağacı anlamına gelmektedir. Antik kent, zamanında burada bulunan Sedir ağaçları sebebiyle bu ismi almışsa da, şuanda Sedir Adası üzerinde sedir ağacı bulunmamaktadır.

Helenistik Dönem’den kalma surlar, tarihte ticaret üssü olarak kullanılmış kentin, en önemli kalıntılarından biridir. Kuzey ve Güney’den adayı çevreleyen surlar içerisinde birçok dini ve sivil tarihi kalıntılar bulunmaktadır.

Kalıntıların en önemlilerinden biri, Karia’nın baş tanrısı olan Apollon’a ait Apollon Tapınağı’dır. Bir teras üzerine inşa edilmiş olan tapınağın, günümüzde sadece temel kalıntıları görülebilmektedir. Tapınağın olduğu yerde bulunan bir taşın üzerindeki yılan kabartması, yılan ile Apollon’un özdeşleşmesi sebebiyle, tapınağın onun için inşa edildiğine kanıt olmuştur.

sedir adası

Apollon Tapınağı çevresinde kalp şeklinde kayalar bulunuyor. Bu kayaların, tapınağın 4 köşesini oluşturduğu söylense de sadece 3 tanesini görmek mümkün. Kayaların üzerine oturup, dilek dileyince, gerçekleşeceği yönünde bir inanış var. Bu da kayaları oldukça çekici kılmakta, önünde fotoğraf kuyruğu oluşmasına sebep olmaktadır.

Sedir Adası simgesi haline gelmiş, Kari Antik Kenti’nin en önemli miraslarından biri olan, 2500 kişilik kapasiteye sahip antik tiyatro görülmeye değerdir. Rodos’un karşı yakasında yer alan 3 büyük tiyatrodan biri olan antik tiyatronun sahne binası oldukça tahrip olsa da, diğer kısımları sapasağlam ayakta durmaktadır.

Kedrai Antik Kenti’nde, kentin ticari etkinliklerinin yapıldığı agora, Büyük Bazilika ve içerisinde yer alan kilise, şapel gibi dini yapılar, su sarnıçları ve sur kalıntıları görebileceğiniz diğer tarihi kalıntılardır.


Sedir Adası Sık Sorulan Sorular

Kleopatra Adası

1. Sedir Adası’nda kamp yapılabilir mi?

Hayır. 1. Derece doğal ve tarihi sit alanı olan Kleopatra Adası’nda kamp yapmak yasaktır.

2. Sedir Adası’na günübirlik tekneler dışında ulaşım mümkün müdür?

Evet. Marmaris ve Akyaka’dan kiralayabileceğiniz özel tekneler ile Kleopatra Adası’na ulaşmanız mümkündür.

3. Sedir Adası’na tekne turu var mı?

Çamlı köyü iskelesinden Sedir Adası’na giden tekneler dışında, günübirlik tekne turlarına katılarak Kleopatra Adası’na ulaşabilirsiniz.

Bölgedeki diğer koy ve plajları görme şansı elde edeceğiniz tekne turları, Sedir Adası’nda mola vermektedir. Böylece sadece adaya gidiş-dönüş ücreti olarak 30 TL ödemektense, ortalama 100 TL’ye birçok koy görerek, öğle yemeğinizi yiyebilir, eğlenceli bir gün geçirebilirsiniz. Günübirlik tekne turlarının tek dezavantajı kalabalık olması ve Kleopatra Adası mola süresinin kısa olmasıdır.

Sedir Adası’nda mola veren, günübirlik tekne turları Akyaka ve Marmaris’ten hareket etmektedir. Kleopatra Adası’ndaki mola süreleri yaklaşık 1 saattir.


Tüm bu bilgiler ışığında, ülkemizin eşsiz güzelliklerinden biri olan Sedir Adası’nda keyifli bir gün geçirmenizi dileriz. Sedir Adası tatilinizi daha kolay bir hale getirmek için Seyahat Uygulamaları yazımızı okuyabilir, böylelikle tatil planlamanızı daha rahat gerçekleştirebilirsiniz.

Yazı Özeti
Sedir Adası »  Kleopatra Adası ve Plajı En İyi 25 Öneri
Konu
Sedir Adası » Kleopatra Adası ve Plajı En İyi 25 Öneri
Açıklama
Sedir Adası (Kleopatra Adası) yazımız içerisinde; Sedir adası nerede, Sedir adası nasıl gidilir, Kleopatra plajı ve daha birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.
Yazar
Yayıncı Adı
Rotamhikaye
Yayıncı Logo

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya girin