Ne Gezdin Be Yasemin! Otostop İle Türkiye’yi Dolaşıyor

0
1490
otostop

Ne Gezdin Be Yasemin! Otostop İle Türkiye’yi Dolaşıyor.

Ne gezdin be yasemin demekte hiçte haksız sayılmayız. Çünkü Yasemin Türkiye’nin bir çok bölgesine otostop ile gidip, harika kadrajlar ortaya çıkarıyor. Onun fotoğraflarını incelerken “Burası Türkiye mi cidden?” diyeceğiniz anlar olacaktır. Peki korkusuzca otostop çekip, Türkiye’nin ulaşılmaz denilen bölgelerine giden Yasemin (@ucurtmakiz) kimdir? Nasıl gezmeye başladı? Başına gelen en kötü ve en komik olaylar nelerdi? İşte tüm bu soruları Yasemin’e sizler için sorduk. Gelin bu harika sohbeti hep birlikte inceleyelim.

ne gezdin be yasemin

Kendinden çok kısa bahseder misin?

Herkese merhaba! Ben Yasemin 1991 yılında İzmir’de doğup büyüdüm.2010 yılında Üniversite için Muğla’da yaşamaya başladım ve 2014 yılında mezun olduktan sonra benimde gelecek için kaygılarım oldu. Bu süreçte KPSS’ ye hazırlanmaya karar verdim. Yoğun bir şekilde ders çalışma sürecim başladı. Onlarca girdiğim sınavlar, Ankara’ya gidip gelmelerin ve mülakat aşamaları derken bu süreçte kendimi sorgulamaya başladım. Ben gerçekten sabit bir iş ve bununla birlikte gelen bu hayatı istiyor muydum? Derken bunu istemediğime karar verdim. İşte herşey o zaman başladı.

Senin yola çıkış hikayen nasıl başladı? İlk adımın nasıl oldu?

19 yaşında üniversite için Muğla’ya taşınmış ve oradayken doğaya olan aşkım daha fazla depreşince cennet diye tabir ettiğim Muğla’yı daha fazla keşfetme dürtüsüyle seyahat maceralarım başladı. Bu süreçte her göreceğim yeni yer beni ilk an ki gibi çok heyecanlandırıyordu. Durum böyle olunca daha fazla yer görmek istiyordum ve bütçemde buna göre kısıtlıydı. Bu süreçte arkadaşlarımla birlikte otostop çekerek gezmeye başladım fakat o zamanlardaki gezilerim günü birlikti. Daha sonra mezun olduktan sonra kamp yapmak çok fazla ilgimi çekmeye başladı. Durum böyle olunca ilk kampı en sevdiğim yer Akyaka’da yaptım. Bundan çok fazla keyif alınca Türkiye’yi bu şekilde gezmeye karar verdim.

Toplamda kaç ülke ya da şehir gezdin? En beğendiği yer neresi oldu?

İnanın ki kaç şehir gezdiğimi saymıyorum. Sayıların önemli olduğunu düşünmüyorum. Önemli olan yolda olmak ve keyfini çıkarmak. Yurtdışı tecrübem ise oldu denemez sadece Batum’a gittim. Öncelikle kendi ülkemi karış karış gezdikten sonra dünyayı da gezmek istiyorum.

Ailen bu durumu nasıl karşıladı? Yoksa gizli kaçak mısın?

Memurluk için sarf ettiğim bütün emeği bir çırpıda silip hayallerimin peşinden gitmeme ilk başta çok üzüldüler. Çünkü bütün düzenimi buna göre değiştirdim. İlk başta zorlandılar fakat başta kardeşlerim olmak üzere hayallerimin peşinde olmam onlarıda mutlu ettiğine inanıyorum. En çok desteğimi kardeşlerimden almak ve onlara bu şekilde örnek olmak benim için ayrıca tarifsiz bir duygu.

Tek başına otostop çekmek seni zorlamadı mı?

Öncelikle yıllardır otostop çekerek geziyorum. Otostopta fazlasıyla şanslı olduğumu düşünüyorum. Hiçbir zaman yolda kalmadım. Her zaman varmak istediğim yere vardım. O yüzden sürekli bu şekilde otostop çekerek gezmek ulaşım biçiminden ziyade yaşam tarzı haline geldi. Fakat zor da kalmadıkça tek başıma otostop çekmiyorum. Özellikle kadınlar için iki kişilik otostopun daha güvenli olduğunu düşünüyorum.

Otostop sırasında başına gelen enteresan olaylar var mı?

Bana göre çok fazla enteresan diyebileceğim olaylar yaşamadım. Fakat çok fazla insanın yardımını gördüm. Mesela ilk Karadeniz seyahatimde hava kararmış ve çok fazla yağmur yağıyordu.3 arkadaş yolda kalmıştık ve çadır kuracak yer bulamamıştık. Bizde başka bir yere gitmeye karar verdik. O sırada kasalı bir araç durdu ve bizi kasasına bindirdi. İbrahim Amca yol üstü çadır kurabileceğimiz bir yere bırakacaktı. Derken yolda giderken bir anda durdu ve bize seslendi. Bu yağmurda bir yere gitmeyin ben yayla evine gidiyorum, buyurun gelin bu gece misafirim olun demişti ve bizde o gece ona misafir olmuştuk.

Cidden bu para işini nasıl çözüyorsunuz? Parasız gezmenin formülü nedir?

Geldik meşhur soruya 😊 Baştan söyleyeyim babam zengin değil 😊 öyle bir birikimimde yok. Ben zaten seyahatlerimde çok fazla para harcamıyorum. Ulaşımı otostop çekerek, konaklamayı ise çadır veya couchsurfing kullanarak hallediyorum. Sigara, alkol kullanmıyorum ve gereksiz hiç bir harcama yapmıyorum. Mümkün olduğunca minimal yaşamayı seviyorum. Durum böyle olunca geçici olarak çalıştığım işlerden kazandığım para bana fazlasıyla yetiyor.

Yolculuk sırasında en unutamadığın komik ve kötü olay ne idi?

Kötü denebilecek bir olay yaşamadım. Aslında negatif olan şeyleri takmıyorum. Hiç birşeyin modumun düşürmesine izin vermiyorum. Unutamayacağım çok fazla an yaşadım. Komik diyebileceğim bir şey anlatmam gerekir ise; Geçen sene 3 arkadaş Kapadokya’ya gitmiştik. Ben ikinci günü sabahı da erken uyanıp gün doğumunu ve balonları izlemek istedim ama diğer arkadaşlarımdan biri hasta olduğu için diğeride uykusuna çok düşkün olduğu için kalkmamıştı. Bende giderken tepeye gündoğumunu izlemeye gidiyorum diye seslenmiştim. Sonra gidip tek başıma gündoğumunu izleyip çadırıma döndüm. Çantamı alıp bir yere çay içmeye gittim. Orada bir teyzeyle tanıştım. Oda başka bir tepede kilise olduğunu orayıda görmem gerektiğini tavsiye etti. Bende oraya doğru yürüdüm. Ve oranın görevlisiyle tanıştım. Bana kilisenin tarihini anlattı. Ayrıca güvercin evlerini gösterdi. Saat 9-10 gibi bizimkiler artık uyanmıştır diye çadırların yanına doğru gittim. Bir de ne göreyim bizimkiler çoktan uyanmış. Gündoğumunu izlediğim tepeden bana sesleniyor. Nefes nefese koşarak yanıma geldiler. Meğer arkadaşımlarımdan biri daha sonra uyanmış. Bana bakmaya gelmiş. Her yere bakmış beni bulamayınca panik yapmış. Çadıra gidip diğer arkadaşı uyandırmış. Sonra onla gidip tepede beni aramışlar.😅😅 Arkadaşım benim ayağımın kayıp tepeden yuvarlandığımı düşünmüş.😅😅 Sonra panik yapıp instagramdan kardeşime filan ulaşmaya çalışmış. Sonra daha da panikleyip jandarmaya haber vereceklermiş ki vadide ben görünmüşüm.😅😅😅 Bunları anlattıklarında tabi beni bir gülme krizi tuttu.

patara kum tepesi

Nereye kadar gezmeyi düşünüyorsun?

Açıkçası bunun benim için bir sınırı olduğunu düşünmüyorum. Şartlar ve sağlığım el verdiği sürece hayatımın sonuna kadar yeni yerler görmek ve keşfetmek istiyorum. Özellikle önümüzdeki bu 3 yılı sürekli olarak ülkemi ve diğer ülkeleri keşfetmek üzerine planladım. Bu süreçte düzenli bir hayat kurmayı düşünmüyorum. Sonrasında ise duruma göre planlarım olacaktır.

Ailenden, arkadaşlarından çok uzaklarda kaldığın için onları özlemiyor musun? Yoksa yolculuk daha mı iyi geliyor itiraf et!

Farklı farklı zamanlarda ailemden uzakta yaşadığım için aslında onlarda bende buna alıştık. Onları özlediğimde onları arayıp uzun uzun konuşuyoruz veya mesajlaşıyoruz. Sosyal medyadan da takipte oldukları için motive edici mesajlarını sürekli alıyorum. 😊

View this post on Instagram

2 haftalık karadeniz turum boyunca çok güzel insanlarla tanışıp,çok güzel manzaralara şahit oldum.Çok güzel yerlerde kampımızı atıp,her sabah başka manzaralara uyanmanın tadını çıkardım.Bir sabah Uzungöl’e doğru uyanırken,bir sabah Pokut’a doğru,bir sabah fırtına deresinin gürül gürül sesiyle uyandım.Her anın,her sabahın,her gökyüzünü izleyerek uyuduğum gecelerin tadı çok başkaydı💚 Bu turdaki rotam ise şöyleydi; Samsun/Vezirköprü Trabzon/Uzungöl Rize; Ayder Yaylası Huser Yaylası Avusor Yaylası/Buzul Gölü Yukarı Kavrun Yaylası Pokut Yaylası Gito ve Badara Yaylası Elevit Yaylası Çat vadisi ve köyü Fırtına Deresi Palovit Şelalesi Zilkale . ***Ayrıca karadenize gidecekler için fikir olması için karadeniz anılarımı öne çıkardım.Öne çıkarılanlardan izleyebilirsiniz.. . . . #camp #camping #kamp #kampturkiye #gezgin #seyyah #travel #traveller #photoshop #camprail #yolaçıkyolaçık #tatil #interrailturkiye #yesmomondo #photo #photography #photographer #photogram #milliyetrota #karadeniz #rize #vscocam #vscoturkey #vsco #camlıhemşin #yayla #doğa #özgürlük

A post shared by Yasemin Engin (@ucurtmakiz) on

Yanında bir arkadaşla mı gezmek daha güzel, tek gezmek mi?

Çoğu gezgin tek gezmeyi tercih eder. Kafa nereye sen oraya mantığını severler ve kendi kararlarını kendi vermek isterler. Tabiki onlara hak vermiyor değilim fakat benim için durum tam tersi kesinlikle keyif aldığım, uyumlu olduğum biriyle yolda olmayı daha çok seviyorum. O anki zorluğuda, o tatlı anlarıda biriyle paylaşmak benim için çok daha keyif verici..

40 yaşındaki hayalin nedir?

Geleceğe dair çok fazla plan yapmayı sevmiyorum. Fakat çok uzun süreler düzenli bir hayata geçmek istemiyorum. Dünyayı sevdiğim adamla ve 3 çocuğumla gezme hayalim var. 😊

Gezilerini bir kitapta toplamayı düşünüyor musun?

Ben insanların yazdıklarına çok fazla değer veririm. Özellikle sosyal medyada insanların tecrübelerini çok fazla okudum ve kendi tecrübelerim dışında bu okuduklarımdan da çok fazla şey öğrendim. Aynı şekilde yola çıkacak diğer insanlara da bende ışık olmak isterim. Bu yüzden yeterince anı biriktirdikten sonra kitaba dönüştürme düşüncesi kulağa çok hoş geliyor.

salda gölü

Gezginler arasında severek takip ettiğin kişiler kimlerdir?

İlk takip ettiğim ve kitabını severek okuduğum Rotasızseyyah, vloglarını keyifle izlediğim Yolgünlükleri, dünyayı gezme şekli ve felsefesini çok beğendiğim Çağatay Özdemir. 😊

Gece gökyüzüne baktığında düşündüğün hayaller nelerdir?

Özellikle seyahatlerimde genelde şehirden uzakta, ışıksız ortamlarda kamp yapmayı çok seviyorum. Gece gökyüzüne bakınca yüzlerce yıldızı görebildiğim için şükrediyorum. Ben yolculuklarımda ilk defa samanyolunu gören hatta bilmeyen, hayatında hiç yıldız kayarken görmeyen insanlarla tanıştım. Bu yüzden kendimi çok ama çok şanslı hissediyorum. Hayalim ise bu güzelliklerden hiç mahrum kalmamak. Dünya turumu gerçekleştirebilmek ve yoldayken düşündüğüm sosyal sorumluluk projemi hayata geçirmek.

Senin gibi gezmek isteyen insanlara ne gibi tavsiyelerde bulunmak istersin?

Benimde felsefe edindiğim söz “Basit yaşa, mutlu ol”. Ne kadar çok basit yaşarsanız o kadar az sorumluluğunuz olur. Bir o kadar da kendinize, sevdiklerinize ve sevdiğiniz şeylere daha çok vakit ayırırsınız. Ve sonucunda da mutlu olursunuz. Ayrıca hayal kurun, hayal kurmaktan korkmayın ve çok fazla isteyin. Tabi sadece bu yetmez, hayallerinizi gerçekleştirmek için harekete geçin. Tabiri caizse o eşikten geçmekten korkmayın, sınırlarınızı kaldırın. Yolculuğun tadını aldığınızda göreceksiniz herşeyin buna fazlasıyla değdiğini…


Uçurtmakız Yasemin’e bu güzel samimi cevapları için çok teşekkür ederiz. Eğer sizlerde Yasemin gibi gezmek istiyor ancak içinizdeki cesareti bir türlü ateşleyemiyor iseniz ” Tek Başına Otostop İle Türkiye’yi Dolaşan Dilara ” yazısını da okuyabilirsiniz.

Kampa dair bilgi birikimiz az ise ” Kamp Malzeme Listesi ” yazımıza da göz atabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya girin