Fethipaşa Korusu » Nerede ve Gezilecek 10 Önemli Yer

0
635
Fethipaşa Korusu

Fethipaşa Korusu yazımız içerisinde, Fethipaşa Korusu nerede, gezilecek yerler ve tarihi gibi birçok konu hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Fethipaşa Korusu, İstanbul

Fethipaşa Korusu

Fethipaşa Korusu, İstanbul Anadolu yakasının Kuzguncuk ve Sultantepe semtlerinin arasında yer alan bölgenin oksijen deposu olarak bilinen ve 134.150 m² yüzölçümüne sahip boğaza komşu korudur. Fethipaşa Korusu içerisinde çocuk oyun alanları, boğaz seyir terasları, basketbol ve voleybol sahaları, süs havuzları ve sevdiklerinizle birlikte zaman geçirebileceğiniz sakin oturma alanları bulunmaktadır.

İstanbul’da yaşayan insanların belki de adını çok fazla duymamasının sebebi, buranın 1980 yılına kadar bakımsız durumda bırakılmasından dolayıdır. Bunun da sebebi, Ahmet Fethi Paşa’ya ait olan koru arazisinin varisler tarafından paylaşılarak bölge için herhangibir yatırım girişinde bulunmamalarıdır. Varislerden Avukat Şevket Mocan kendi hissesini 1958 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devretmiştir. Bunun için Fethipaşa Korusu bir süre “Mocan Korusu” olarak da anılmıştır. Ardından diğer varislerinde hisselerini İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devrederek burayı halka kazandırmayı amaçlamışlardır. 2003 yılında tamamlanan restorasyon çalışmaları ile artık Fethipaşa Korusu “Sosyal Tesis” olarak anılmaya başlanmıştır.

Çocukluk yıllarımda Fethipaşa Korusu’na çok yakın bir konumda oturuyorduk. Bundan dolayı korunun bakımsız ve ilgisiz bırakıldığı zamanları da az çok hatırlıyorum. O zamanlar Fethipaşa Korusu içerisinde güvenlik görevlileri çok fazla olmazdı ve akşam saatlerinde buralar oldukça tehlikeli olurdu. Hatta çocukken büyüklerimiz bizi korkutacağı zaman “Akşam sizi koruya götürüp zarar verirler, fazla uzaklaşmayın” diye öğütlerde de bulunuyorlardı. 2020 yılına geldiğimizde ise korunun içerisinde onlarca güvenlik görevlisi, oturma alanları ve sosyal etkinlik alanlarının oldukça fazla olması en başta beni oldukça sevindiriyor. Şimdi gelin hep birlikte Fethi Paşa Korusu tarihine ufak bir göz atalım.


Fethipaşa Korusu Tarihi

Fethipaşa Korusu

Fethipaşa Korusu ismini eski Osmanlı veziri Fethi Ahmet Paşa’dan almaktadır. Fethi Ahmet Paşa 1801 yılında Yunanistan’ın Rodos kentinde doğmuş 1858 yılında İstanbul’da vefat etmiştir.

Sultan II.Mahmut’un kızı Atiye Sultan ile evlendiğinden dolayı Fethi Ahmet Paşa’ya “Damat” lakabı da takılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu Paris Büyükelçiliği, Viyana Büyükelçiliği, Ticaret ve Ziraat nazırlığı ile Tophane müşirleri görevlerinde bulunmuştur.

Fethi Ahmet Paşa vefat ettikten sonra Fethipaşa Korusu’na ait olan arazi varisler tarafından paylaştırılmıştır. Varislerin uzun yıllar koru arazisi üzerinde herhangibir işlem yapmamalarından dolayı burası oldukça bakımsız kalmıştır. Varislerden Avukat Şevket Mocan’ın hisselerini İBB bünyesine devretmesiyle koru için ufak çaplı olsa da bakım çalışmaları yapılmıştır. Bu süreçte diğer varislerinde hisselerini İBB bünyesine hibe etmesiyle birlikte çalışmalar için yasal zemin oluşturulmuştur. 2003 yılına geldiğinde bakım ve yenileme çalışmaları tamamlanmış olup Fethipaşa Korusu “Sosyal Tesis” statüsüne kavuşturulmuştur.

2017-2018 yılları içerisinde Fethi Paşa Korusu için özelleştirme çalışmaları yapılmak istenmiş ancak halkın buna karşı çıkmasıyla özelleştirilmeden vazgeçilmiştir. 2019 yılı içerisinde Fethi Paşa Korusu içine yapılan seyir terasları ve yenilen oturma alanları ile birlikte halkın tepkisi bir nebze de olsa azaltılmıştır. Anadolu yakasının oksijen deposu olarak bilinen koru şu an için tamamen halka hizmet vermektedir.


Fethipaşa Korusu Gezilecek Yerler

Fethipaşa Korusu

Fethipaşa Korusu içerisinde gezilecek birçok alan bulunmaktadır. Aslında burada asıl dikkat edilmesi gereken ise gezmeye başlanılacak olan rotanın doğru belirlenmesidir. Aksi takdirde düzensiz bir gezi planlaması yapabilir ve daha birçok görülmesi gereken yeri görmeden korudan ayrılabilirsiniz. Sizler için aşağıda oluşturmuş olduğum iki ayrı rotayı kullanarak Fethipaşa Korusu içerisinde gezi turunuzu planlayabilirsiniz.

Fethi Paşa Korusu’nun iki ayrı ana girişi bulunmaktadır. Hangi ana girişten koruya giriş yapmayı planlıyorsanız o rota üzerinden gezinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Fethipaşa Korusu Kuzguncuk Girişi Gezilecek Yerler

fethipaşa korusu

  1. Kuzguncuk Paşalimanı üzerinde yer alan girişten girdiğiniz anda karşınıza “İBB Sosyal Tesisleri” çıkacaktır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde çok ucuz fiyata yemek yiyebilir ve boğaz manzarası eşliğinde kahve içebilirsiniz.
  2. İBB Sosyal Tesisleri’nde merdivenlerden yukarı koruya doğru çıktıktan sonra karşınıza şelale gelecektir. Şelale’nin önünde fotoğraf çekilebilir ve oksijen deposu korunun sessizliğini doyasıya yaşayabilirsiniz.
  3. Şelale’nin sol tarafında yer alan yoldan yokuş yukarı çıkıp çocuk parkının önüne gidebilirsiniz. Çocuk parkının sol tarafında yer alan yolu takip ederek boğaz manzaralı oturma alanlarına ulaşabilirsiniz. Ancak buranın boğaz manzarası o kadar güzeldir ki muhtemelen burada biraz fazla zaman geçireceksinizdir. Zaman planlamanızı bu doğrultuda yapmanızı öneriyorum.
  4. Boğaz manzaralı seyir terasından ayrılırken yokuş yukarı taşlı yolu takip ederek asma köprüye ulaşabilirsiniz. Fethipaşa Korusu asma köprünün bazı alanları yürürken sallanıyor. Bu alanlardan geçerken lütfen korkmayın, çünkü bu alanlar mühendisler tarafından bilerek bu şekilde dizayn edilmiştir. Asma köprü üzerinde harika boğaz manzarasını seyredebilirsiniz.
    fethipaşa korusu
  5. Asma köprüyü sol tarafa doğru devam ederek köprü sonrası karşınıza çıkan orman yolunu takip edebilirsiniz. 150 metre ileride yol; sol ve sağ olarak ikiye ayrılmaktadır. Sol taraftan hareket ederek Dilruba Restoranına ulaşabilirsiniz. Burada eşsiz boğaz manzarası eşliğinde yemek yiyebilir ve dinlenebilirsiniz. Ancak belirtmekte fayda var ki, buranın fiyatları sosyal tesislere göre biraz daha pahalıdır.
  6. Dilruba Restoranını arkanıza alacak şekilde bahçeyi bitirip çıkış kapısından asfalt yola ulaşabilirsiniz. Bu asfalt yolu takip ederek koru içerisinde kısa bir yürüyüş yapabilirsiniz. Yol bittiğinde sol tarafta Fethipaşa Korusu Sultantepe girişini görebilirsiniz. İsterseniz buradan çıkış yaparak korudan ayrılabilir ya da sağ taraftaki yokuş aşağı olan yolu takip edebilirsiniz.
  7. Sağ taraftaki yokuşlu yolu takip ettiğinizde koru içerisinde ağaçlarla kaplı yollarda 15-20 dakikalık bir yürüyüş yapabilirsiniz. Yol ileride sol taraftan yokuş aşağıya ve düz olarak ikiye ayrılacaktır. Düz giderseniz tekrardan şelale önüne çıkabilirsiniz. Sol taraftan yokuş aşağıya indiğiniz takdirde İBB Sosyal Tesisleri’nin önüne çıkabilirsiniz.

Yukarıda yer alan Kuzguncuk girişi gezi rotasını kullanarak koruyu daha doğru ve daha verimli bir şekilde gezebilirsiniz.


Fethipaşa Korusu Sultantepe Girişi Gezilecek Yerler

fethipaşa korusu

Fethi Paşa Korusu Sultantepe girişi olarak tabir ettiğim yer aslında İcadiye Mahallesi girişi olarak bilinmektedir. Sultantepe girişi olarak isimlendirmemin sebebi ise korunun Sultantepe ve Kuzguncuk semtlerinin sınırları içerisinde tam orta alanda yer almasıdır. Eğer bu girişi tercih edecek olursanız İcadiye Mahallesi girişi olarak da aklınızda tutabilirsiniz.

  1. Fethipaşa Korusu Sultantepe girişinden içeri girdiğinizde karşınıza yokuş aşağı bir yol ve sağ tarafa doğru kıvrılan bir yol ayrımı gelecektir. Burada sağ tarafa doğru olan yolu takip ederek ilerleyebilirsiniz. Yol bittiğinde karşınıza Dilruba Restoranı gelecektir. Dilruba Restoranı içerisine giriş yaparak burada yemek yiyebilir ve eşsiz boğaz manzarası eşliğinde kahve keyfi yapabilirsiniz. Özel aracınız ile gelecek olursanız burada aracınızı bırakabileceğiniz bir otopark alanı bulunmaktadır.
  2. Dilruba Restoranından çıkış yaptığınızda hemen restoranın arka tarafında Mescid yanında bir yol ve parkın yanından düz giden bir yol göreceksiniz. Bu iki yolda aslında aynı yere çıkmaktadır. Ama benim size tavsiyem kesinlikle parkın yanındaki düz yolu takip etmeniz yönünde olacaktır. Yol çok daha güzel ve yeşilliktir.
  3. Parkın yanındaki yolu takip ettiğinizde karşınıza Fethipaşa Korusu asma köprü çıkacaktır. Asma köprü üzerinde fotoğraf çekilebilir ve eşsiz boğaz manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.
  4. Asma köprüyü sol tarafa doğru devam ederek bitirebilirsiniz. Köprü bittiğinde karşınıza yokuş aşağıya bir yol ve sağ tarafa doğru düz giden bir yol çıkacaktır. Burada yokuş aşağıya doğru hareket edip ilk sağ taraftaki yoldan içeri girebilirsiniz.
    fethipaşa korusu
  5. Sağ taraftaki yolu takip ettiğinizde karşınıza asma köprünün hemen altında yer alan boğaz manzaralı oturma alanları karşınıza çıkmış olacaktır. Burada yer alan masalarda oturup aperatif yiyecekler atıştırabilir ya da sadece boğazı izlemenin keyfini çıkarabilirsiniz.
  6. Boğaz manzaralı oturma alanından ayrılırken yokuş aşağıya doğru inebilirsiniz. Aşağıya doğru hareket ederken sol tarafta koru içerisine doğru giden bir yol göreceksiniz. Bu yolu 100 metre takip ettikten sonra yol ikiye ayrılacaktır. Sol taraftan yokuş yukarı çıktığınızda şelaleye sağ taraftan devam ettiğinizde İBB Sosyal Tesisleri‘ne ulaşım sağlayabilirsiniz.
  7. Sol taraftaki yokuş yukarı yolu takip ederek şelaleye ulaşabilirsiniz. Burada bolca fotoğraf çekilmeyi kesinlikle unutmayın.
  8. Şelale’den ayrılırken yol sol tarafa doğru düz ve sağ tarafa merdivenlerden aşağıya doğru inen yol olmak üzere ikiye ayrılacaktır. Burada sol taraftaki düz yolu takip ederek devam edebilirsiniz.
  9. Şelale sonrası sol tarafa doğru düz devam ettiğinizde koru içerisinde kısa bir yürüyüş gerçekleştirmiş olursunuz. 200 metre ileride yol sağ tarafa doğru yokuş aşağı ve düz yokuş yukarı olmak üzere ikiye ayrılacaktır. Eğer düz yokuş yukarı ilerlerseniz ilk girişte yer alan yokuşun başına ulaşabilir ve oradan da ilk geldiğiniz girişten çıkış yapabilirsiniz.
  10. Sağ taraftaki yokuş aşağı yolu takip ederek İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal Tesisleri‘ne ulaşabilirsiniz. Burada oldukça uygun fiyata yemek yiyebilir ve boğaz manzarasına karşı kahve keyfi yapabilirsiniz.

Yukarıda yer alan Sultantepe (İcadiye Mahallesi) girişi gezi rotasını kullanarak koruyu daha doğru ve daha verimli bir şekilde gezebilirsiniz.


Fethipaşa Korusu Sosyal Tesisleri

Fethipaşa Korusu

Fethipaşa Korusu Sosyal Tesisleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen oldukça ucuz ve temiz, boğaz manzaralı dinlenme ve sosyalleşme tesisidir. Burada boğaz manzaralı kahvaltı yapabilir, köşk içerisinde arkadaşlarınızla ve sevdiklerinizle rahatça oturabilir, yemek sonrası koru içerisinde doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.

Onlarca yemek çeşidi bulunan sosyal tesislerde boğazı izleyebileceğiniz harika bir terası da bulunmaktadır. Fethipaşa Korusu Sosyal Tesisleri daha önceleri çok kimse tarafından bilinmezdi. Hatta öyle zamanlar olurdu ki, ben arkadaşlarımla tesise gittiğimde sadece 1-2 masa dolu olurdu. Son 3 yılda ciddi bilinirliğinin ciddi derece de artmasıyla birlikte tesislerde masa bulmakta bazen zorlanabilirsiniz. Özellikle sabahları ve akşam gün batımı sıralarında masalarda yer bulmak için biraz beklemeniz gerekebilir.


Fethipaşa Korusu Dilruba Restaurant

fethipaşa korusu

Fethipaşa Korusu’nun Sultantepe ya da İcadiye Mahallesi girişinde bulunan, boğaza komşu ve Kuzguncuk Mahallesini tepe bir noktadan görebileceğiniz harika bir restorandır. Özellikle yaz akşamları ve sabah sporu sonrası burada boğaz manzarası eşliğinde çay içmek insanı gerçekten anlamda oldukça rahatlatıyor. Fiyatları sosyal tesislere göre biraz daha pahalı bir yer olan Dilruba Restoranı çalışanları oldukça güler yüzlü ve nezih insanlardır. Herhangibir sorunuz olduğunda çözüm odaklı bir yaklaşım izlemektedirler.

Dilruba Restoranına ait 1000 kişilik bahçe, yemek salonu ve boğazı izleyerek çay içebileceğiniz bir teraslı cafe alanı bulunmaktadır. Özellikle Ramazan aylarında bahçe neredeyse tıklım tıklım dolu oluyor. Restorana gitmeden önce rezervasyon yaptırmanızı ve yerinizi önceden ayırtmanızı öneriyorum. Aşağıda yer alan restoran iletişim bilgilerinden yetkililer ile görüşebilir ve masanızı ayırtabilirsiniz.

Dilruba Restoran İletişim Bilgileri

Adres: Fethi Paşa Korusu Fıstıkağacı – Üsküdar – İstanbul

Telefon: 0 216 492 15 00

Telefon: 0 216 492 15 01

Telefon: 0 216 492 15 02

Gsm: 0 533 200 43 44

E-posta: info@dilruba.com.tr


Fethipaşa Korusu Yeşil Mavi Cafe

fethi paşa korusu

Fethipaşa Korusu Kuzguncuk alt girişinde yer alan Yeşil Mavi Cafe, yeşilin ve mavilikleri birleşimi sloganıyla koru içerisinde yer alan boğaz manzaralı oturma alanları, çocuk oyun parkları ve geniş bir bahçesi bulunan işletmedir. Burada bulunan ıhlamur ve erguvan ağaçları altında çayınızı yudumlarken boğaz manzarasını doyasıya izleyebilirsiniz.

Özellikle yaz aylarında sabah ve akşam gün batımı saatlerinde gitmenizi kesinlikle öneririm. Bu saatlerde hem havalar çok sıcak olmaz hem de boğaz manzarasının en güzel olduğu saatlere denk gelmiş olursunuz. Yeşil Mavi Cafe içerisinde serpme kahvaltı çeşitleri olduğu gibi tost, menemen, gözleme gibi aperatif yiyecekler de bulunmaktadır.

Menüler hakkında detaylı bilgi almak ve gitmeden önce rezervasyon yaptırmak için aşağıda yer alan irtibat bilgilerinden cafe yetkilileri ile iletişime geçebilirsiniz.

Yeşil Mavi Cafe İletişim Bilgileri

Adres: Fethipaşa Korusu Alt Girişi No:102 Kuzguncuk – İstanbul

Telefon: 0(216) 310 35 95


Fethipaşa Korusu Nerede

fethi paşa korusu

Fethipaşa Korusu, İstanbul Anadolu yakasının Kuzguncuk ve Sultantepe semtlerinin arasında yer alan, bölgenin oksijen deposu olarak bilinen ve 134.150 m² yüzölçümüne sahip boğaza komşu korudur.

  • Fethipaşa Korusu ile Kuzguncuk semti arası 1 km’dir. Araçla 3 dakika, yürüyerek 15 dakika sürmektedir.
  • Fethipaşa Korusu ile Üsküdar arası 1,6 km’dir. Araçla 5 dakika, yürüyerek 20 dakika sürmektedir.
  • Fethipaşa Korusu ile Sultantepe arası 1 km’dir. Araçla 5 dakika, yürüyerek 15 dakika sürmektedir.
  • Fethipaşa Korusu ile Kadıköy arası 8 km’dir. Araçla 15 dakika içerisinde koruya ulaşım sağlayabilirsiniz.
  • Fethipaşa Korusu ile Beylerbeyi arası 3 km’dir. Araçla 7 dakika içerisinde koruya ulaşım sağlayabilirsiniz.

Fethipaşa Korusu’na Nasıl Gidilir?

fethi paşa korusu

Fethipaşa Korusu’na ulaşım için otobüs, özel araç, minibüs ve vapur gibi seçenekleriniz bulunmaktadır.

Fethipaşa Korusu otobüs ile nasıl gidilir?

15 Beykoz – Üsküdar: Beykoz’dan Üsküdar’a doğru hareket eden otobüs 40 durak sonra Paşalimanı durağına ulaşım sağlamaktadır. Yolculuk ortalama 40 dakika sürmektedir.

15H Hekimbaşı – Üsküdar: Hekimbaşı’ndan Üsküdar’a doğru hareket eden otobüs 28 durak sonra Paşalimanı durağına ulaşım sağlamaktadır. Yolculuk ortalama 25 dakika sürmektedir.

15R Rasathane – Üsküdar: Rasathane’den Üsküdar’a doğru hareket eden otobüs 26 durak sonra Paşalimanı durağına ulaşım sağlamaktadır. Yolculuk ortalama 20 dakika sürmektedir.

Fethipaşa Korusu’na Kuzguncuk üzerinden ulaşım sağlamak için Paşalimanı durağında inmeniz gerekmektedir. Bu hat üzerinde kullanabileceğiniz 18 farklı otobüs seçeneğiniz bulunmaktadır.

Ayrıca Fethipaşa Korusu’na Sultantepe girişinden ulaşım sağlamak isterseniz Üsküdar istikametine hareket eden bütün otobüslerde Fıstıkağacı durağında inmeniz gerekmektedir. Fıstıkağacı durağından Fethipaşa Korusu arası ortalama yürüyerek 10 dakika sürmektedir.

Otobüs güzergahlarını öğrenmek için İETT web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Fethipaşa Korusu

Fethipaşa Korusu minibüs ile nasıl gidilir?

Fethipaşa Korusu’na minibüs ile ulaşım sağlamak için Kuzguncuk yolu üzerinden Üsküdar istikametine hareket eden bütün minibüsleri kullanabilirsiniz. Ayrıca Sultantepe üzerinden ulaşım sağlamak istiyorsanız da Kadıköy – Üsküdar minibüs ve dolmuş hatlarını kullanarak Fıstıkağacı durağında inip koruya ulaşım sağlayabilirsiniz.

Fethipaşa Korusu vapur ile nasıl gidilir?

Fethipaşa Korusu’na vapur ile ulaşım sağlamak için Eminönü – Üsküdar, Beşiktaş – Üsküdar ve Kuzguncuk iskelesine hareket eden vapur ve gemileri kullanabilirsiniz. Vapur iskeleleri ile Fethipaşa Korusu arası yürüyerek 15 dakika sürmektedir.

Fethipaşa Korusu şahsi araç ile nasıl gidilir?

Fethipaşa Korusu’na şahsi araç ile ulaşım sağlamak için en kolay yöntem aslında navigasyon kullanmaktadır. İstanbul’da sıkışan trafikte sizlere en kestirme yolları öneren navigasyonlar ile Fethipaşa Korusu’na hızlı bir ulaşım sağlayabilirsiniz. Aşağıda yer alan Fethi Paşa Korusu konumuna hareket etmek için Yandex Navigasyon ve Google Haritaları kullanabilirsiniz.


Fethipaşa Korusu’nda Neler Yapılır?

Fethipaşa Korusu

Boğazın incisi ve nefes deposu olan Fethipaşa Korusu içerisinde yapabileceğiniz birçok aktivite bulunmaktadır.

  1. Sevdiklerinizle birlikte boğaza karşı oturup sohbet edebilir ya da piknik yapabilirsiniz.
  2. Basketbol ve voleybol sahalarında arkadaşlarınızla birlikte spor yapabilirsiniz.
  3. Koşu ve yürüyüş parkurlarını kullanabilirsiniz.
  4. Dilruba Restoranında kahve içebilirsiniz.
  5. İBB Sosyal Tesislerinde yemek yiyebilirsiniz.
  6. Yeşil Mavi Cafe içerisinde boğaza karşı çay içebilirsiniz.
  7. Şelaleye doğru yürüyebilirsiniz. Karşınıza çıkan manzaralarda fotoğraf çekilebilirsiniz.
  8. Gün batımı izlemeye gelebilirsiniz.
  9. Evcil hayvanlarınızı dolaştırmaya gelebilirsiniz.
  10. Koru içerisindeki sakin alanlarda kitap okuyabilirsiniz.

Fethipaşa Korusu, Anadolu yakasının oksijen deposu ve mutlaka gezilmesi gereken ilk 10 mekan arasında yer almaktadır. Sizlerde bu şirin koruyu gezmek istiyorsanız  yukarıda yer alan detaylı bilgilerden yararlanabilirsiniz. Ayrıca Fethi Paşa Korusu’na kadar gelmişken mutlaka Nakkaştepe Millet Bahçesi‘ni dolaşmanızı ve Kitaplı Kahve‘de çay içmenizi öneriyorum. Daha detaylı bilgi almak için daha önce hazırlamış olduğum Nakkaştepe Millet Bahçesi ve Kitaplı Kahve yazılarını okuyabilirsiniz.

Yazı Özeti
Fethipaşa Korusu » Nerede ve Gezilecek 10 Önemli Yer
Konu
Fethipaşa Korusu » Nerede ve Gezilecek 10 Önemli Yer
Açıklama
Fethipaşa Korusu yazımız içerisinde, Fethipaşa Korusu nerede, gezilecek yerler ve tarihi gibi birçok konu hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Yazar
Yayıncı Adı
Rotamhikaye

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya girin