Kaş Gezilecek Yerler » Kaş Plajları ve Gezilecek En İyi 20 Yer

2
502
kaş

Kaş gezilecek yerler yazımız içerisinde; Kaş tarihi, Kaş plajları ve daha birçok konuyu sizler için cevaplandırdık. Sizlerde gezi planınız öncesi yazımızı okuyabilir ve Kaş hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

KAŞ, Antalya

“Herkesin anlata anlata bitiremediği Kaş ilçesi nerede?” dediğinizi duyar gibiyiz. O halde anlatmaya başlayalım. Kaş ilçesi, Antalya ilinin batısında, Akdeniz kıyısında yer alan, turistik bir merkezdir. 90 km’lik bir kıyı şeridine sahip olan Kaş, toprak büyüklüğü yönünden Antalya’nın en büyük 4. ilçesidir. Antalya il merkezine olan uzaklığı ise yaklaşık 190 km’dir. Batısında Fethiye, kuzeyinde Elmalı, doğusunda ise Demre bulunmaktadır. Akdeniz’de Meis Adası ile karşı karşıya olan Kaş, Yunanistan ile kıyı komşusudur.

kaş

İlçe’de deniz seviyesinden 700 metre yüksekliğe kadar Akdeniz iklimi etkileri görülürken, bu yükseklikten sonraki kesimlerde karasal iklim görülür. Akdeniz kıyı şeridinde, yazın gündüz sıcaklığı en düşük, kışın ise sıcaklığın hiçbir zaman 0’ın altına düşmediği tek yer Kaş’tır. Tüm bu özellikleriyle diğer Akdeniz ilçelerinden farklılık göstermektedir.

İlçe halkı geçimini, yaz aylarında otel, pansiyon ve tur firması işletmeciliği yaparak sağlamaktayken, kış aylarında ova, yayla ve seralarda sebze, meyve ve çiçek yetiştiriciliği yaparak sağlamaktadır. Ayrıca balıkçılık da ilçe halkının önemli geçim kaynaklarındandır. Kaş gezilecek yerler hakkında bilgi vermeden önce kısaca tarihinden de bahsetmek istiyoruz.


Kaş Tarihi

Antalya’nın en doğu ucunda yer alan Kaş, eşsiz doğal güzelliklerinin yanında, tarihi dokusu ile de dikkat çeken antik bir kenttir. Kentin sokaklarında dolaşırken, o büyülü atmosferi soluyacak, hiç beklemediğiniz bir anda, karşınıza çıkan tarihi izlerle zamanda yolculuğa çıkacaksınız. Zamanda yapacağınız küçük yolculuklara ışık tutmak adına, Kaş antik kenti hakkında biraz bilgi vermek istiyoruz.

Yapılan kazılarda bulunan arkeolojik kalıntılar, Kaş antik kentinin ilk adının Likya dilinde Habesos (Habesa) olduğunu kanıtlamıştır. Daha sonra ise Antiphellos adını almıştır. Antiphellos, “kayalıklı yerin karşısındaki yer”, “Phellos’un karşısındaki” anlamına gelmektedir. Kentin, Likya Birliği üyelerinden olup, kuzeyinde bulunan Phellos Kenti’nin limanı olduğu ve M.Ö 6’ıncı yüzyıldan beri hayatını sürdürdüğü bilinmektedir.

kaş

Kent, Helenistik Dönem‘de ticari girişimlerin önem kazanması ve ana şehir olan Phellos’un gerilemesine karşılık daha çabuk gelişir, Roma İmparatorluğu döneminde ise önemli bir liman kenti olur. Antiphellos M.Ö 2’nci yüzyıl ortasından itibaren, Likya Birliği’nde tek oy ile kısıtlanmış olsa da, bir ticaret kenti olarak, hem kendi bastırdığı hem de birlik adına çıkardığı sikkeleriyle tanınmaktadır.

Karia ve Likya Bölgeleri arasındaki bağlantıyı sağlayan yolların kesişme noktasında bulunan Antiphellos, Makedonya Kralı Büyük İskender’in, Anadolu seferi sırasında, krallığın egemenliği altına girmiştir. İskender’in genç yaşta ölümünden sonra bölge, Seleukoslar ile Ptolemaioslar arasında el değiştirmiştir.

Antik kent, Roma Dönemi’nde önem kazanmış ve Bizans Dönemi’nde Piskoposluk merkezi olmuştur. Bu dönemde Arap akınlarına uğrayan kent, daha sonra Anadolu Selçuklu topraklarına katılarak, bugünkü yerel halkın da kullandığı Andifli adını almıştır. Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılmasını takiben Tekeoğulları Beyliği kentin yönetimini ele geçirmiş ve Osmanlı Devleti ilçeyi Yıldırım Beyazıt zamanında topraklarına katmıştır.

Kaş antik kentinin zengin tarihine biraz daha yakından bakmak isteyenler için, Kaş gezilecek yerler listesi hazırladık. Aktivitelernize bu yerleri ekleyerek, bu büyülü atmosferin keyfini sürebilir, arşivinize mükemmel Kaş fotoğrafları ekleyebilirsiniz.


Kaş Gezilecek Yerler Listesi

1. Kaş Gezilecek Yerler ( Tarihi Mekanları)

2. Kaş Plajları


Kaş Gezilecek Yerler ( Tarihi Mekanları)

Antiphellos Antik Tiyatrosu

Antiphellos Antik Tiyatrosu

Kent merkezinde bulunan, her yerden yürüyerek, kolayca ulaşabileceğiniz, müthiş bir günbatımı izleyebileceğiniz, Antiphellos Antik Tiyatrosu’ndan bahsediyoruz.

Kaş gezilecek yerler listemizde ilk sırada yer alan antik tiyatro, M.S 1. yüzyıldan kalmıştır ve geçirdiği depremlerle biraz zarar görmüş olsa da, orijinaline uygun olarak restore edilmiştir. Bu antik tiyatroyu, eşsiz manzarası, denizi ayaklarının altına alıp, Meis Adası’nı selamlıyor oluşu gibi sebeplerle çok özel bir yere koyabiliriz ancak onu daha özel kılan bir özelliği var. Antiphellos Antik Tiyatrosu, Anadolu’da denize cepheli olarak inşa edilen tek tiyatrodur. Ayrıca antik kentin kuzeydoğusunda M.Ö 4. yüzyıldan kalma ve doğal kayalardan kesilmiş, 3,5 metre yüksekliğinde ev tarzı kral mezarları bulunmaktadır.

Aktiviteleriniz arasında mutlaka yapmalısınız dediğimiz şeylerden biri de burada bir günbatımı izlemektir. Arşivinizde güzel gün batımı fotoğrafları yer alsın istiyorsanız, burayı es geçmeyin. Herkesin hayatında bir kez tecrübe etmesi gereken yerlerden biri olduğunu düşünüyoruz. Üstelik günün her saati açık ve giriş de ücretsiz.

4000 kişilik seyirci kapasitesine sahip olan antik tiyatroda, zaman zaman konserler, festivaller ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Tatil planınızı yaparken, mutlaka etkinlik tarihlerini incelemenizi öneririz. Kaş gezilecek yerler listemize, Kral Mezarı ile devam ediyoruz.


Kral Mezarı (Aslanlı Lahit)

kaş kral mezarı

Likyalılardan günümüze kadar ulaşmış, Kaş, Uzun Çarşı yokuşunun hemen başında bulunan Aslanlı Lahit, M.Ö 4.yüzyıla tarihlenmektedir. Lahitin üzerinde Likya dilinde (Likçe) yazılmış 8 satırlık bir kitabe bulunmaktadır. Ancak kitabe okunamadığı için, mezarın kime ait olduğu öğrenilememiştir. Lahit üzerine, sopasına dayanmış, sağ bacağını sol bacağının üzerine atmış, üzgün görünümlü bir erkek ile bir kadın figürü işlenmiştir. Bunun dışında, ayakta duran ve uzun manto giymiş bir kadın figürü görülmektedir. Ayrıca lahit kapağının her iki yanına aslan kabartmaları işlenmiştir.

Tarihi gezilecek yerler arasında en merkezi yerde bulunan Aslanlı Lahit, kent halkı tarafından Kral Mezarı olarak isimlendirilmektedir. Kaş’a gelip, Kral Mezarı’nı görmeden gitmeniz imkânsızdır çünkü çarşının en başında, sizi tüm görkemiyle karşılıyor olacaktır. Fotoğraf albümlerinize bir de Aslanlı Lahit fotoğrafı eklemek istiyorsanız, sabahın çok erken saatlerinde gitmenizi öneririz, hem gün içinde hem de akşam saatlerinde önünde oluşan uzun fotoğraf kuyruğu sebebiyle, mezarı fotoğraflamak oldukça zor olmaktadır.


Simena Antik Kenti

kaş

Kaş gezilecek yerler listemizde sıra Simena Antik Kenti, bugünkü adıyla Kaleköy’e geldi. Simena küçük bir Likya kıyı kenti olup, M.Ö 4. yüzyıldan günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Kaleköy, sadece denizden ulaşım sağlanan nadir yerleşim yerlerindendir. Bu özelliği Kaleköy’ü oldukça stratejik ve özel bir noktaya taşımaktadır. Kekova Özel Çevre Koruma Alanı’nın içerisinde yer alan Simena Antik Kenti, birinci derece arkeolojik sit alanı olarak tescillidir.

40 haneli bu köye ulaşmak için, Üçağız ve Kaş’tan hareket eden tekneleri kullanmanız gerekmektedir.

Kaleköy’e geldiğinizde sizi sıcacık köy halkı ve esnaf karşılayacak. Kapılarının önlerinde el işleri, çeşitli otlar, baharatlar, bal, reçel gibi kendi ürünlerini satan emekçi insanları göreceksiniz. Tek geçim kaynağı turizm ve balıkçılık olan köy halkına destek olmak, Kaleköy’de yapılacaklar arasında ilk sırada gelmelidir.

Kaleköy manzarası diye bir gerçek var. Bu manzaraya doyabileceğiniz, harika fotoğraflarınıza yenilerini ekleyebileceğiniz, en güzel adres; Kaleköy Kalesi’dir.


Kaleköy Kalesi

kaş kaleköy kalesi

Kale, Kaleköy’ün tepesinde bulunuyor. Sahilden başlayarak, dik, yer yer basamaklar olan bir patikadan yürüyerek kaleye ulaşıyorsunuz. Kaleköy’de bulunan birçok lahitten ikisini, henüz kaleye çıkarken göreceksiniz. Kalenin hemen yanında bir zamanlar medrese olarak kullanılan taş bina Rahmi Koç tarafından yaptırılmıştır, şuanda köy halkı tarafından okul olarak kullanılmaktadır.

Kaleye ulaştığınızda ilk gözünüze çarpan, doğal kayaya oyularak inşa edilmiş, 7 oturma sıralı, 300 kişi kapasitesi ile Simena Antik Kenti’nin önemli kalıntılarından biri olan antik tiyatro olacaktır. Bu antik tiyatro Likya bölgesinin en küçük tiyatrosu olma özelliği taşımaktadır. Kalenin diğer kalıntıları ise, su sarnıçları, kaya mezarları ve önce tapınak, ardından kilise ve en son cami olarak kullanılan dini yapının izleridir.

Kaleköy Kalesi, kendinizi oldukça küçük hissettirecek, ruhunuzu uçsuz bucaksız maviliğe doyuracak, eşsiz bir manzaraya sahiptir. Kaleden köyün sahilini görmeniz mümkündür. Sahile doğru baktığınızda, Simena Antik Kenti’nin simgesi haline gelmiş, denizin içinde bulunan Likya lahdini görebilirsiniz. Görebileceğiniz diğer kalıntılar, harap duruma gelmiş bir hamam, Likya tipi kaya mezarları ve lahitleri, Roma dönemi duvar kalıntıları olacaktır. Kalenin kuzeydoğusunda ise geniş bir nekropol alan bulunmaktadır. Nekropol alanda bulunan lahitlerden sadece birinde, Likya dilinde yazılmış olan bir yazıt bulunmaktadır.

kaş

Kaleköy kalesi ziyaretiniz için bilgilendirme :

Yaz Dönemi
1 Nisan – 1 Ekim
Açılış Saati: 08:00
Kapanış Saati: 19:00

Kış Dönemi
1 Ekim – 1 Nisan
Açılış Saati: 08:30
Kapanış Saati: 17:30

Gişe Yaz / Kış Kapanış Saatleri
Yaz Dönemi: 18:30
Kış Dönemi: 17:00

Kapalı Günler
Her gün açık

Giriş Ücreti: 14 TL / Müze Kart geçerlidir.

Kaynak: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı

Kaleköy Antik Kenti’nde yapacağınız, en lezzetli aktivite ise, köy halkının kendi üretimi olan, keçi sütünden yapılmış, leziz dondurmaları tatmaktır. Kaleye çıktığınız kısa yolculuğunuz boyunca, küçük küçük kafeler göreceksiniz. Ellerindeki küçük dondurma kaşıkları ile dondurmalarını size tattırmak için adeta yarış halinde olan esnafın eğlenceli hali, hoş sohbeti sayesinde geziniz biraz daha keyifli bir hal alacak. Kafelerin hepsi köy halkının işletmeciliğinde, hangisinde oturacağınız size kalmış ancak kesinlikle dondurma yemeden Kaleköy’den ayrılmamalısınız.


Kekova, Batık Şehir

kekova kaş

Kaş gezilecek yerlerden bahsetmeye devam ediyoruz. Bu kez rotamızı Kekova’nın maviliklerine çeviriyor ve sadece tekneler ile ulaşabileceğiniz Kekova, Batık Şehir’ i anlatmaya başlıyoruz.

Kekova Batık Şehir, Antalya ilinin Demre ilçesi yakınlarında Kaleköy ve Üçağız açıklarındaki küçük, kayalık bir adadır. 4.5 km²’lik Kekova adası üzerinde, yerleşim bulunmamaktadır. Kekova adası, bulunduğu bölgenin “Kekova” olarak anılmasına sebep olmuştur. Adaya sadece gezi ve tur tekneleri ile ulaşım sağlanmaktadır.

Likyalılar evlerini büyük kayaları oyarak yapmıştır. Ada çevresinde gezerken, büyük depremler sonucunda ön duvarların sular altında kaldığı, çoğu merdiven ve yan duvarların ayakta olduğu, Likya evlerini göreceksiniz.

Ada depremler sebebiyle arkaya doğru bir eğim kazanmıştır ve dar bir boğaz oluşmuştur. Oluşan dar boğaz, günümüzde Akvaryum Koyu olarak isimlendirilir. Zamanla bu boğazdan karaya doğru dolan sular, Tersane Koyu’nu meydana getirmiştir. Antik dönemde tekne yapımı için kullanılan koy, açık denizde yaşanan kötü hava koşulları sebebiyle sığınacak bir yer arayan denizcilere, güvenli bir liman olmuştur. Tur tekneleri ile buraya geldiğinizde, ufak bir yüzme molası vererek denizin altını inceleme şansı bulacaksınız. Tersane Koyu’na gelirken mutlaka deniz gözlüğünüzü yanınıza alın! Çünkü denizin altında sizi bekleyen, liman kalıntıları olacak. Kalıntıları inceledikten sonra, 5 dakika yüzerek karaya çıkabilir, kayalara vuran dalgalar ile rüzgâr sesini takip ederek, Akdeniz’in açık sularını görme şansı elde edebilirsiniz. Bu küçük macera için yanınıza mutlaka almanız gereken şey ise, bir çift deniz ayakkabısı. Karada sizi bekleyen kavurucu sıcaklıkta bir zemin olduğunu unutmayın! Tersane Koyu’nda görebilecekleriniz bunlarla sınırlı değil, devam ediyoruz…

kekova kaş

Tersane Koyu üzerinde Dolichiste Antik Kenti kalıntılarını görmeniz mümkündür. Burada Helenistik Dönem’ e ait bir kule, liman ve liman yapıları bulunur. Ayrıca antik kentte üç büyük kilise ve iki şapel de tespit edilmiştir. Antik kentte arkeoloji çalışmalarını yürüten uzmanlar, adada şu ana kadar yaklaşık 150-200 kadar konut, işlik, sarnıç ve kent dokusu tespit ettiklerini belirtiyor. Bunlardan belirgin olarak görebileceğiniz kalıntılar, hem tedavi, hem de temizlenme amacıyla kullanılmış bir hamam ile zamanında kilise olduğu düşünülen bir kapı ve kapı üzerindeki haçtır.

Kekova, doğa ile tarihin iç içe geçtiği, Kaş gezilecek yerler listemizdeki en büyüleyici yerdir. Bölgedeki bazı tur firmaları, suyun altındaki kalıntıları incelemeniz için, altı camlı tekneler kullanıyor. Bu sayede suyun altını, oturduğunuz yerden keyifle izleyebiliyorsunuz. Tura çıkacağınız teknede bu özelliğin olmasına dikkat edin. Çünkü Batık Şehir çevresinde yüzmek yasak! Turkuaz suların altında kalmış bu güzellikleri kaçırmak istemezsiniz…


Aperlai Antik Kenti

kaş

Kaş gezilecek yerler listemizde sırada Kaş ile Kekova arasında bulunan, Aperlai Antik Kenti var. Antik kent, Sıçak Yarımadası’nda uzun ve dar bir koyun başlangıcında yer alır. Deniz ulaşımı ile Kaş’tan ve Üçağız’dan Sıçak İskelesi’ne gelerek, Aperlai Antik Kenti’ni ziyaret edebilirsiniz.

Aperlai küçük bir liman kentidir. 16’ncı yüzyılda, tamamen terk edildiği ve belki üç beş balıkçı ailesinin barındığı korunaklı bir liman olduğu Piri Reis’in Kitab-ı Bahriye’sinde yer alır. Kent, kulelerle takviye edilen, surlarla çevrilmiştir. Kuzey surlarının üzerinde, kare planlı üç adet savunma kulesi görmek mümkündür. Batı duvarı ise kentin en iyi korunmuş kısmıdır. Burada ikisi düz, biri kemerli üç kapı bulunmaktadır. Tüm Likya liman kentlerinde görüldüğü gibi burada da kıyıya yakın iki adet hamam kalıntısı bulunur. Ayrıca iki adet küçük boyutlarda Bizans kilisesi kalıntısı dikkat çekmektedir. Kiliselerin mimarisi incelendiğinde, Erken Bizans dönemine ait oldukları düşünülmüştür. Kale surlarının doğusunda bulunan nekropolde, çok sayıda Likya lahiti yer almaktadır. Kentin rıhtımı, rıhtıma yakın bulunan yapı ve binaları, sular altında kalmıştır.

Aperlai Antik Kenti’nin herhangi bir ziyaret gün ve saati sınırlaması yoktur. Her gün, ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

Kaş köyleri ve Kaş-Fethiye yolu üzerinde, birçok antik kent kalıntısı bulunmaktadır. Bana bu kadarı yetmez, biraz daha tarihe doymalıyım diyorsanız, Kaş gezilecek yerler listemizin devamı şu şekilde:


Patara Antik Kenti (Patara Ören Yeri)

kaş gezilecek yerler

Kaş-Fethiye arası gezilecek yerlerden biri olan antik kent, Kaş’ın Gelemiş Mahallesi’nde bulunur, ilçe merkezine uzaklığı 40 km’dir. Kent, Likya döneminde en büyük deniz ticareti limanı olarak kullanılmıştır. Bölgede, restorasyon çalışmalarının bir kısmı bitmiş olan küçük bir antik tiyatro, hamam, giriş kapısı, sütunlu cadde ve lahitler bulunmaktadır. Dünyanın en eski güneş feneri kısa bir süre önce gerçekleştirilen kazılar ile gün yüzüne çıkarılmıştır

Patara Antik Kenti giriş ücreti 30 TL’dir, müze kart geçerli olmaktadır.


Xanthos Antik Kenti (Ksanthos)

kaş gezilecek yerler

Kaş-Fethiye arası gezilecek yerlerden biri de Xanhtos Antik Kenti’dir. İlçe merkezine uzaklığı 46 km olan antik kent, Kınık Beldesi sınırlarında yer almaktadır. Zamanında Likya’nın başkenti olan antik kentin bulunduğu alan, 2. derece sit alanıdır. UNESCO tarafından 1988 yılında koruma altına alınmış ve ilk kazı çalışmaları 1838 yılında Charles Fellows tarafından gerçekleştirilmiştir. Bulunan önemli eserlerin bir kısmı Londra’da sergilenmektedir. Likya uygarlığının özgünlüğü ve kazılarda elde edilen buluntuların önemi nedeniyle UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi‘ne dâhil edilmiştir.

Xanthos Antik Kenti giriş ücreti 14 TL’dir, müze kart geçerli olmaktadır.


Istlada Antik Kenti

Kapaklı Köyü’nde yer alan, küçük ama etkileyici bir antik kenttir. Demre-Kaş karayolu kullanılarak ulaşım sağlanır. Giriş ücretsizdir.


İsinda Antik Kenti (Belenli Antik Kenti)

Belenli Köyü tepesinde yer alır. İlçe merkezine 13 km uzaklıktadır. Giriş ücretsizdir.


Kandyba Antik Kenti

İlçe merkezinin 13 km kuzeyinde, Gendeve (Çataloluk) köyünün yanında bulunur. Giriş ücretsizdir.

Kaş gezilecek yerler listesini burada bitirip, tarihteki büyülü yolculuğumuzu sonlandırıyoruz. Sıradaki yolculuğumuz, günümüze dönerek, İlçenin eşsiz turkuaz sularında kaybolmak olacak. Bu liste, “Kaş’ta nerede denize girilir?” diyenlere, fotoğraflarını en güzel mavi tonları ile süslemek isteyenlere geliyor; Kaş Plajları Listesi!


Kaş Plajları Listesi

Küçük Çakıl Plajı

kaş plajları

Kaş ilçesinin merkezinde bulunuyor. İsmi Küçük Çakıl Plajı ama gözünüzde uzun bir plaj canlanmasın, aksine elinize sadece havlunuzu alıp, özel eşyalarınızı götürmemeniz gereken ufacık bir halk plajı burası.

Küçük Çakıl olarak adlandırılan bölgede deniz kenarına sıra ile dizilmiş özel işletmeler bulunuyor. Hem restoran/kafe hem de plaj hizmeti veren mekânlardan birini seçerek, şezlong, loca gibi hizmetleri kiralamanız mümkün. Sezonda, özellikle bayram tatilleri gibi yoğun dönemlerde, plajdaki işletmelerden hangisine gitmek istediğinizi bir gün önceden seçip, şezlong ya da loca kiralama işleminizi gerçekleştirmeniz gerekiyor. Çünkü yer bulmanız neredeyse imkânsız!

Buradaki mekânlar için plaj diyoruz ancak denize girmek için kayalıklar üzerine kurulmuş merdiven ya da küçük iskeleleri kullanmanız gerekiyor. Kıyıdan gireyim, ayağım yere bassın diyorsanız, halk plajı olarak ayrılan ufak bölümü kullanmalısınız. Halk Plajı olan kısımda, duş alanı, WC ve soyunma kabini hizmeti bulunmuyor.

Küçük Çakıl’ı özel kılan, halk plajı kısmının sağ tarafında bulunan merdivenlerin hemen altında, buz gibi kaynak suyunun denize karışıyor olmasıdır. Yazın en sıcak günü de olsa, Küçük Çakıl’ın suyu buz gibidir. Su her zaman müthiş bir turkuaz tonunda ve tertemizdir. Sabah saatlerinde gelip kendinizi Küçük Çakıl’ın buz gibi, berrak sularına bırakmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.

Denize girmek için Küçük Çakıl’ı tercih etmeyi düşünüyorsanız, göz önünde bulundurmanız gereken bazı şeyleri şöyle sıraladık:

  • İşletmeler oldukça kalabalık ve gürültülü, sessiz bir köşe, huzur arayışındaysanız, Küçük Çakıl size göre değil.
  • Suyu her zaman BUZ Soğuk size göre değilse, sadece güzel turkuaz rengini izlemek için uğrayabilirsiniz.
  • Küçük Çakıl’da halk plajı kısmını kullanmayı düşünüyorsanız, eşyalarınızın başında durabilecek bir arkadaşınız yok ise sadece havlunuzu götürün, kişisel eşyalarınızla plaja gitmeyin.
  • Plaj, isminden de anlaşılacağı üzere, çakıl taşlarından oluşuyor. Taşlar denizin içinde de devam ediyor. Rahatınıza düşkünseniz, bir deniz ayakkabısı kullanmanız gerekebilir.

Büyük Çakıl Plajı

kaş plajları

İlçe merkezine 10-15 dakika yürüme mesafesinde bulunan, mis gibi turkuaz rengiyle sizi karşılayan, Kaş’ın cennet koylarından birisi. Plaja ilçe merkezinden saat başı hareket eden minibüsleri ya da kendi aracınızı kullanarak 5 dakikada ulaşabilirsiniz.

Plaj, isminden de anlaşıldığı gibi, oldukça büyük çakıl taşlarından oluşuyor. İçerisinde bulunan farklı işletmelerden birini tercih edip, şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz. İşletmelerin birbirinden farklı uygulamaları olabilir. Bizim tercih ettiğimiz işletme, kişi başı günlük 50 TL harcama limiti belirliyordu. Yani 50 TL tutarında bir şeyler yemek, içmek zorundasınız. Yemekler güzel, kahvaltı ise açık büfeydi. Alkollü/alkolsüz her türlü içecek mevcut. Şezlong, şemsiye ve otopark için ekstra bir ücret talep edilmiyor. Duş alanları, WC ve soyunma kabinleri bulunuyor.

 Kıyı kanunu gereği, işletme hizmetlerinden yararlanmadığınız sürece, hiçbir ücret ödemeden sadece plajı kullanarak, denize girebileceğinizi unutmayın!

Kaş’ta yapılması gerekenlerden biri de Büyük Çakıl Plajı’nda bir günbatımı izlemek. Günbatımı ile birlikte plajda bulunan restoranlar, masalarını deniz kenarına kuruyor. Akşam yemeğinizi bu atmosferi soluyarak yemek, kesinlikle en keyifli aktivitelerden birisidir.

Denize girmek için Büyük Çakıl’ı tercih etmeyi düşünüyorsanız, göz önünde bulundurmanız gereken bazı şeyleri şöyle sıraladık:

  • Suyu Küçük Çakıl kadar olmasa da, soğuk! Soğuk sevmem diyorsanız, sadece günbatımı izlemeye gelebilirsiniz.
  • Şezlonglar ile deniz arasında oldukça büyük taşlar bulunuyor, rahat yürümek için deniz ayakkabısı
  • Günbatımını izleyecek, akşam yemeğini de burada yiyecekseniz, üzerinize giymek için mutlaka ekstra bir kıyafet bulundurun. Rüzgârlı ve soğuk bir akşam sizi bekliyor olabilir.

İnceboğaz

inceboğaz kaş

Çukurbağ Yarımadası’nın en ince kısmında yer aldığı için adı İnceboğaz olan mekânda bir işletme bulunuyor ve hizmetlerden yararlanmak için ufak bir ücret ödemeniz gerekiyor. Ben havlumu yere atar, denizime girerim, şezlong ve şemsiye istemem, duş da almam diyorsanız, ücret ödemeden mis gibi denize girebilirsiniz. Kıyı kanunu gereği, denizi kullanmak için ücret ödemek zorunda olmadığınızı unutmayın!

İnceboğaz’ın yer aldığı yolun her iki tarafında da plaj bulunuyor, ikisi ile de aynı işletme ilgileniyor. Plajın açık denize bakan tarafı rüzgârlı ve dalgalı oluyor. Marina tarafına bakan kısmında ise deniz suyu diğer bölgelere göre daha ılık ve neredeyse hiç hareket etmiyor, tam “çarşaf gibi” deyimini karşılayan cinsten. Deniz bu kadar hareketsiz ve sığ olunca, çocuklu ailelerin uğrak noktası haline geliyor.

İnce boğaza kendi aracınızı ya da Kaş merkezden kalkan minibüsleri kullanarak kısa sürede ulaşabilirsiniz. Plajda, duş, WC, soyunma kabinleri ve otopark hizmeti mevcuttur.

Denize girmek için İnceboğaz’ı tercih etmeyi düşünüyorsanız, göz önünde bulundurmanız gereken bazı şeyleri şöyle sıraladık:

  • Mekânın kişi kapasitesi oldukça az olduğu için “erken gelen, yeri kapar” mantığı işliyor. Günün erken saatlerinde gelip, yerinizi ayarlamanızı öneririz.
  • Çocuklu ailelerin sıkça tercih ettiği bir yer olduğundan, gürültüden rahatsız olacağınızı düşünüyorsanız, başka alternatiflere bakmanızı öneririz.
  • Birbirinden güzel balıklara eşlik edip, yakından incelemek isterseniz, gözlük ve şnorkel almadan, İnceboğaz’a gitmemelisiniz.

Limanağzı

kaş plajları

Sadece Kaş’ın merkezinden kalkan küçük tekneler ile ulaşımın sağlandığı Limanağzı’nda, 4 adet işletme bulunuyor. Tekneler sırayla hepsine uğrayarak, gitmek istediğiniz koyda sizi indiriyor. Ancak bayram tatili gibi yoğun dönemlerde, koyların kapasitesi dolabiliyor, tekneler kapasitesi dolmuş olan koylara gitmiyor ve boş olan başka bir koyda inmek zorunda kalabiliyorsunuz.

Gideceğiniz işletmelerin hepsi aynı mantık ile çalışıyor. Şezlong ve şemsiye ücreti alınmıyor ancak harcamanız gereken bir alt limit belirleniyor. Bu limit işletmeye ve tarihe bağlı olarak değişebiliyor. Biz kişi başı 40 TL ödeyerek, bir günümüzü burada geçirdik. Yemek menüleri fast-food ağırlıklı. Alkollü/alkolsüz içecek çeşitleri geniş.

Kıyı kanunu gereği, tesis hizmetlerinden faydalanmadığınız sürece, denizi ücretsiz kullanma hakkına sahip olduğunuzu unutmayın! Ancak bu koylarda tesisi kullanmadan denize girebileceğiniz tek alanın kayalıkların üzeri olduğunu göz önünde bulundurmanız gerekiyor.

Limanağzı’na gitmek için kullanmanız gereken tekneler merkezden kalkıyor ancak yoğun dönemlerde, saatlerce sıra bekleyebiliyorsunuz. Teknelerin ücreti kişi başı gidiş-dönüş 25 TL. Limanağzı’na yolculuk yaklaşık 20 dakika sürüyor. Kaş’ı denizden görme şansı elde ettiğiniz, kısa ama keyifli bir aktivitelerden birisidir.

Mavinin en turkuaz halini burada göreceğinize ve unutulmaz bir gün geçireceğinize garanti veriyoruz.


Hidayet Koyu

hidayet kaş

Kaş’ın en güzel denizi nerede? diye soruyorsanız, işte cevabınız burada. Kesinlikle Hidayet Koyu! Kaş gezilecek yerler denilince, bizim için birinci sırada gelen Hidayet Koyu’nda yüzmektir. Turkuaz, uçsuz bucaksız derin sular, kendinizi bir akvaryumda gibi hissedeceğiniz ekolojik çeşitlilik…

Ne yazık ki Hidayet Koyu ile ilgili bizi derinden üzen olaylar yaşandı. Başlatılan imza kampanyalarının hiçbir şeye yaramamasıyla, Hidayet Koyu özel bir işletmenin oldu ve insana huzur veren görüntüsünden uzaklaşıp, hızla “Beach Clup” görünümü kazandı. İnsanın elini sürdüğü her yeri bozma yeteneğinden, bu eşsiz koy da nasibini aldı. Koyun etrafına inşa edilen taş evler sayesinde, yeşil ile mavinin mükemmel birlikteliği, bir kez daha beton ile lekelenmiş oldu!

Ekolojik çeşitlilik yönünden ilçenin en zengin noktalarından olan Hidayet Koyu, dalış meraklılarının da uğrak noktası haline gelmiştir. Deniz gözlüğü ve şnorkeliniz olmadan, buraya kesinlikle gelmemelisiniz. Dalış yapmanız şart değil, deniz gözlüğünüzü takıp suyun altına bir kez baktığınızda büyüleneceksiniz. Deniz bitkileri, çeşitli balıklar, Caretta carettalar, kalamarlar… Burada görebileceğiniz deniz canlılarından sadece birkaçı.

Küresel ısınma etkisiyle, sıcak sulardan ülkemiz denizlerine inen ve büyük sorun teşkil eden Aslan balıklarını da burada görmeniz mümkün. Oldukça zehirli bir tür olan Aslan balığını, uzaktan izlemekle yetinmenizi tavsiye ederiz.

Hidayet Koyu’na kendi arabanız ya da ilçe merkezinden hareket eden minibüsler ile ulaşabilirsiniz. Otopark hizmeti mevcuttur. Giriş ücreti yok. Şezlong ve şemsiye ücreti alınıyor. Duş, soyunma kabini ve WC hizmeti bulunuyor. İşletmenin yemek ve içecek menüsü Çeşme/Bodrum lüks plajlarını aratmayacak şekilde hazırlanmış.

Kıyı kanunu gereği, işletme hizmetlerinden faydalanmadığınız sürece, havlunuzu deniz kenarına atıp, mis gibi turkuaz suların keyfini sürebileceğinizi unutmayın!


Kaputaş Plajı

kabutaş plajı kaş

 Kaş-Kalkan arası gezilecek yerler arasında ilk sırada kesinlikle Kaputaş Plajı yer alıyor. Kaş-Kalkan yolunda bulunan Kaputaş Plajı, kanyon ağzı plajı örneğidir ve yeraltı sularının deniz ile birleştiği noktada yer alır. İlçe merkezine uzaklığı araba ile 15-20 dakika sürmektedir. Kaş-Kalkan arası sefer yapan minibüsler ile plaja ulaşmanız mümkündür. İlçe merkezinden Kaputaş Plajı’na gelmek için uçsuz bucaksız maviliğe bakarak, keskin virajların bulunduğu 20 kilometrelik bir yolculuk yapmanız gerekiyor. Kaputaş Plajı’na vardığınızda, yol kenarına araba park etme olanağı bulunuyor. Ancak yoğun dönemlerde kilometrelerce araç kuyruğu oluşuyor. Arabanızı bırakıp, yürümeniz gerekebiliyor. Bunun için günün erken saatlerinde gelmeyi ya da minibüs kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Kaputaş Plajı yolun oldukça altında bulunuyor, plaja inmek için yaklaşık 190 basamaklı merdivenleri inmeniz gerekiyor. Merdivenleri indiğinizde, turkuazın her tonunu görebileceğiniz, incecik çakıl taşlarından oluşan Kaputaş Plajı karşılıyor sizi.

Plaj sezon boyunca oldukça kalabalık olsa da, temizliği sayesinde Türkiye’nin Mavi Bayraklı Plajları arasında yerini almıştır.

Kaputaş Plajı belediye tarafından işletilmektedir. İşletme içerisinde restoran, duş alanları, soyunma kabinleri ve WC bulunmaktadır. Şezlong ve şemsiye ücreti iki kişilik 22,5 TL’dir.

Kaputaş Plajı’nın çok yakınında, sadece tekneler ile ulaşılan Mavi Mağara bulunmaktadır. Özel tekne kiralayarak burayı da görebilirsiniz. Söylenenlere göre bir zamanlar burada foklar yaşamaktaydı…

Kaş aktiviteleriniz arasında mutlaka bulunması gerekenlerden biri de, Kaputaş Plajı’nın dalgaları ile oyun oynamak. Çünkü bu plajın dalgasız günü neredeyse yok!

Kaputaş Plajı, Kaş tatilinizin en güzel fotoğraflarını çekebileceğiniz yer kuşkusuz. Fotoğraflarınızın çok daha iyi olmasını istiyorsanız, çekim yapmak için erken saatleri tercih etmeniz gerekiyor, çünkü saat 11:00 itibari ile plaj insan akınına uğruyor.

Kaş gezilecek yerlerin ardından, Kaş plajları listemizi de tamamladık. Sırada Kaş’ta yapılması gereken aktiviteler var.


Kaş’ta Yapılması Gereken Aktiviteler

kaş

  • Antiphellos Antik Tiyatrosu’nda günbatımı izlemek,
  • Sabahın ilk saatlerinde Küçük Çakıl Plajı’nın buz gibi sularına atlamak,
  • Kaş ile Çukurbağ Yarımadası arasında bulunan, bir yanınızın deniz bir yanınızın begonvillerle süslü olduğu yolda yürüyüş yapmak,
  • Perşembe günleri Kaş’ın merkezinde kurulan pazarda, köylü teyzelerin yerel otlar ile hazırladığı enfes gözlemelerden yemek,
  • Kaş’ın merkezinden ya da Üçağız’dan günlük tekne turlarına çıkmak,
  • Kaş’ın merkezinde bulunan dalış merkezlerine gidip, en az 1 dalışa katılmak,
  • Meis Adası’na günübirlik gezi yapmak,
  • Saklıkent kanyon turuna katılmak,
  • Yamaç paraşütü yapmak,
  • Uzun Çarşı’da esnaf ile sohbet edip, dükkânlardaki el emeği ürünleri, sanatsal çalışmaları incelemek.

Kaş ile İlgili Sık Sorulan Sorular

kaş gezilecek yerler

Kaş’a ne zaman gidilir?

Kaş’a gideceğiniz zamanı iyi seçin, mümkünse bayram tatillerini tercih etmeyin. Küçük bir kasaba görünümünde olan Kaş, bayram tatillerinde ne yazık ki çok insanı kaldıramıyor ve çarşı içerisinde adım atmakta bile zorlanıyorsunuz.

İlçenin en güzel zamanı Nisan-Mayıs ile Eylül-Ekim aylarıdır. Bu aylarda havalar denize girmeye müsaittir, insan kalabalığı da yoktur.

Kaş’a giderken çantamızda neler olmalı?

Kaş’a giderken mutlaka bir deniz gözlüğü veya dalış maskesi edinin. Büyük bir deniz altı zenginliğine sahip olan ilçeyi, mutlaka su altından da incelemelisiniz.

Kaş’ın kızgın bir sıcağı olduğu unutulmamalı ve kesinlikle güneş kremi sürmeden dışarı çıkmamalısınız. Yüksek korumalı bir güneş kremini, çantanızdan eksik etmemelisiniz.

Akşamları genelde serin olur, üstünüze almak için yanınızda mutlaka ince bir hırka/sweatshirt olmalı.

Kaş’ın deli bir yağmuru ve fırtınası vardır. Ne zaman geleceği belli olmaz. Her ihtimale karşı çantanızda mutlaka bir yağmurluk bulundurmanızı öneririz

Kaş kaç günde gezilir?

Kaş gezilecek yerlerin hepsine uğrayıp, Kaş Plajları’nın hepsinde yüzüp, aktivitelerinin de çoğuna katılacaksanız, Kaş tatilinize en az 1 hafta süre ayırmalısınız. Ancak 4-5 günde de çok güzel bir tatil yapabilirsiniz. Kaş’ın keyfini çıkartabilmek için 3 günden kısa bir süre ayırmamanızı öneririz.

Kaş’ta nerede kalınır?

Kaş’ın merkezinde ve çevresinde birçok otel ve pansiyon bulunmaktadır. Merkezde bulunan evlerin büyük bir çoğunluğu da günlük/haftalık/sezonluk olarak kiralanabilmektedir. Bütçenize göre bu alternatiflerden birini seçebilirsiniz.

Konaklayacağınız yere karar vermeden önce daha önce hazırlamış olduğum Konaklama Uygulamaları başlığı altındaki uygulamaları incelemenizi öneririz.

kaş

Kaş’ta ne yenir?

Kaş’ta mutlaka yemelisiniz diyeceğimiz tek şey kesinlikle deniz ürünleridir. Deniz ürünleri konusunda geniş bir yelpazeye sahip ilçede, onlarca balık restoranı bulunmaktadır. Bütçenize göre bunlardan birini seçebilir, birbirinden lezzetli deniz ürünlerinin tadına bakabilirsiniz.

Kaş’a nasıl gidilir?

Kaş’a kara ve hava yolu kullanarak ulaşım sağlanmaktadır. Büyükşehirlerin çoğundan Kaş’a otobüs seferi yapılmaktadır.

Kaş’a yapacağınız yolculukta, daha önceki yazımızda anlattığımız Seyahat Uygulamaları, yolculuğunuzu büyük oranda kolaylaştıracaktır. İncelemeyi unutmayın.

Kaş’a uçakla nasıl gidilir?

Kaş’a uçakla gelmeyi düşünüyorsanız, önce bulunduğunuz şehirden uçak ile Dalaman Havaalanı’na gelmeniz gerekmektedir. Uçaktan indikten sonra Dalaman-Kaş arası 2 saat 15 dakika sürecek bir kara yolculuğu ile ilçeye ulaşabilirsiniz.

Dalaman-Kaş transferiniz için çeşitli seçenekler bulunmaktadır.

  1. Shuttle: Dalaman-Kaş arasında belli saatlerde sefer düzenleyen “Shuttle” servisleri bulunmaktadır. Kış döneminde gelecekseniz, servislerin saatleri, uçakların iniş saatine göre ayarlandığı için, servis bulma konusunda zorluk çekmezsiniz ancak firmaları önceden arayıp rezervasyon yaptırmanız gerekebilir. Servisler, yaz/kış farketmeksizin, Dalaman-Kaş transferi için sabit bir ücret talep etmektedir (2019 fiyatı 80 TL). Servisler duruma göre merkez içerisinde 2 noktada durup, yolcuları indirmektedir.
  2. Özel Transfer: Shuttle servislerini işleten firmalar, sadece size özel olarak Dalaman-Kaş transferinizi gerçekleştirmektedir. Transfer aracını paylaşabileceğiniz kişiler bulunuyorsa, bu seçenek Shuttle’a göre daha hesaplı hale gelmektedir.
  3. Taksi: Dalaman Havaalanı – Kaş arası taksi ücreti yaklaşık olarak 350 TL tutmaktadır.
  4. Otobüs: Dalaman Havaalanı’ndan kalkan Havaş servisleri ile Fethiye terminaline gidip, buradan da Kaş’a giden minibüsleri kullanarak, Kaş’a ulaşabilirsiniz. Seçenekler arasında en ucuz ama en uzun sürecek olan budur.
  5. Araba kiralamak: Havaalanında bulunan ya da merkezi Kaş’ta olan firmalardan araba kiralayarak, hem Dalaman-Kaş seferinizi gerçekleştirebilir hem de tatiliniz boyunca kullanabilirsiniz. Arabaların günlük kiralama bedelleri 150-250 TL olarak değişmektedir.

Kaş’a Antalya Havaalanı’ndan da aynı yöntemleri kullanarak ulaşabilirsiniz ancak Antalya-Kaş arasında gitmeniz gereken 3,5 saatlik bir karayolu bulunmaktadır. Bu yöntem Dalaman’a göre daha zahmetli olsa da Antalya’ya olan uçuş fiyatlarının Dalaman’a göre daha uygun olduğu durumlarda tercih edilebilir.

Umarım Kaş Gezilecek Yerler yazımızda, Kaş ile ilgili tüm sorularınıza cevap bulabilmişizdir. Harika bir Kaş Tatili geçirmenizi dileriz.


Kaş gezilecek yerler hakkında verdiği bilgilerden dolayı misafir yazarımız, Sedef DEMİRCİOĞLU‘na çok teşekkür ederiz. Sedef’in diğer yol maceralarına ortak olmak ve onunla birlikte daha fazla yer keşfedebilmek için https://www.instagram.com/ssedefd/ hesabını mutlaka takip etmenizi öneririm.

View this post on Instagram

Magical blue 💙 📍Salda vol1. #tb

A post shared by Sedef Demircioğlu (@ssedefd) on

Yazı Özeti
Kaş Gezilecek Yerler » Kaş Plajları ve Gezilecek En İyi 20 Yer
Konu
Kaş Gezilecek Yerler » Kaş Plajları ve Gezilecek En İyi 20 Yer
Açıklama
Kaş gezilecek yerler yazımız içerisinde, Kaş ile ilgili tüm sorulara cevap bulabilirsiniz. Plajları, tarihi mekanları, konaklama ve yol tarifi gibi tüm güncel bilgileri içermektedir.
Yazar
Yayıncı Adı
Rotamhikaye
Yayıncı Logo

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya girin