Kış Kampı İçin Önemli Tavsiyeler

3
2240
kış kampı

Kış Kampı İçin Önemli İpuçları

Kış kampı yaz kamplarına nazaran daha çetin geçmektedir. Soğuk hava, çamurlaşmış yollar, ateş yakma sorunu gibi birçok olumsuzluğu beraberinde getirse de kış kampları her zaman daha eğlenceli olmuştur. İnsanın kendi sınırları ile mücadelesini hem de doğa ile ilgili olarak becerilerini geliştirecek kış kampı için önemli tavsiyelerimiz olacaktır. Kış kampı yapacağımız sırada nelere dikkat etmemiz gerekiyor gelin birlikte inceleyelim.

DOĞRU ÇADIR TERCİH EDİN

msr çadır msr çadır

Kış kampı için çadırınızın ağır kış şartlarına dayanıklı olması gerekmektedir. Soğuk hava, rüzgar, fırtına, kar, yağmur vb. tüm olasılıkları hesapladığımızda çadırımızın en az 4 mevsim olması gerekmektedir. Ancak yüksek irtifa olan bölgelerde kamp yapacak iseniz mutlaka 5 mevsim çadıra ihtiyacınız bulunmaktadır.  Çadırımızı konumlandıracağınız bölge de oldukça önemlidir. Mümkünse rüzgarı kesecek bir cepheye, düz ve temiz bir zemine, yoğun yağış sonrası yanınızdan su akmayacak bir bölgeye çadırı konumlandırmak inanın işinizi oldukça rahatlatacaktır. Çadır tercihlerinizde ise en az 1 bagaja sahip bir çadır tercih etmenizde yine sizlere fayda sağlayacaktır. Bu bagajlar içerisinde yemeklerinizi yapabilir, saklayabilirsiniz. Eşyalarınızı güvenli bir bölgede muhafaza etmiş olursunuz. Hatta bazı çadır modellerinde ön bagaj kısmına ek bir bagaj sistemi daha entegre edilerek geniş bir alan yaratabiliyorsunuz. Bu tarz çadır modelleri de kış kampı için sizlere fayda sağlayabilir.

Kış kampı sırasında çadırınızın içerisinde sıcak tutacak bazı ipuçları vardır. Bunlar;

Çadır Havalandırması

husky çadır havalandırma

Çadırınızın havalandırma pencerelerini mutlaka açınız. Havalandırma pencereleri nemi dışarı atıp çadırın terlemesini önlemektedir. Nemlenen ve terleyen çadır sizlerin içerisinde üşümesine neden olacaktır.

Çadır İçi Mum Yakmak

Tealight mum

Çadır içerisinde sıcaklık derecesinde düşme oluyor ise Tealight mum yakarak bu sorunu halledebilirsiniz. Tealight mum sıcaklığı en az 3-5 derece arttıracaktır. Ancak bu tarz mumları uyku esnasında yakmamalı ve çadır içerisinde aynı anda birden fazla mum yakmayarak zehirlenmeleri önlememiz gerekmektedir.

Kamp Sobası

kamp sobası

Son zamanlarda kış kampı malzeme listesi denildiğinde ilk sıralarda gelen kamp sobası da çadırınızın içerisini ısıtmanıza yardımcı olabilir.

  • Çadırımızın altına bir tente daha serdiğinizde çadırın taban kısmının daha sıcak kalmasını sağlayabilirsiniz.

EN AZ -10 COMFORT DERECELİ UYKU TULUMU

uyku tulumu

Kış kampı için uyku tulumu seçimi çadır tercihimiz kadar önemlidir. Uyku tulumu kullanımınız kamp yapacağınız yükseklik, soğukluk derecesi ve hava koşullarına göre değişkenlik gösterebilir. Kars Sarıkamış’da tercih edeceğiniz uyku tulumu ve çadır yüksek konfor özelliklerine sahip olurken, Antalya ve Manisa taraflarında kamp yapacağınız bölgelerde kullanacağınız çadır ve uyku tulumu o kadar yüksek konfor özelliklerine sahip olmayadabilir. Ama genel olarak uyku tulumunuz en az -10 comfort derecesinde olursa yüksek irtifa gerektirmeyen bölgelerde sizi koruyacaktır. Ancak yüksek irtifaya gideceğiniz bölgelerde mutlaka bölgenin soğukluk derecesine göre uyku tulumunuzu değiştiriniz.

Peki uyku tulumunda yer alan sıcaklık değerleri neyi ifade etmektedir?

uyku tulumu

Üst Limit ( Upper Limit) : Standart bir insanın uyku tulumunda terlemeden uyuyabileceği ısı değerini ifade etmektedir. Bu değerde genellikle tulumun fermuarı açık, kollar dışarıda uyulabilmektedir.

Konfor ( Comfort ): Standart bir insanın rahat bir biçimde uyuyabileceği ısı değerini ifade etmektedir.

Düşük Limit ( Lower Limit ): Standart bir insanın 8 saat boyunca uyanmadan kıvrılarak uyuyabileceği ısı değerini ifade etmektedir.

Extreme: Son limit derecesidir. Bu değere sahip bölgelerde donma riskiniz bulunmaktadır.

Uyku tulumu içerisinde üşümenizi önleyecek bazı ipuçları bulunmaktadır. Bunlardan bazıları;

  • Uyku tulumuna mümkün olduğunca çorapsız giriniz. Çünkü uyku tulumları sizin vücut ısınız ile birlikte sizleri sıcak tuttuğu için ayağınıza çorap, üstünüze ısıyı dışarı çıkarmayacak kıyafetler giydiğinizde bir süreden sonra üşümeye başlayacaksınız. Bunun için ayaklarınızı çıplak bırakarak vücut ısınızı uyku tulumunuzun içerisinde yayılmasını sağlayabilirsiniz.
  • Uyku tulumunuza girdikten sonra tulumunuzun kapüşonunu kafanıza geçirip iplerinden gerdirme işlemini yapabilirsiniz. Böylelikle sadece yüz kısmınız dışarda kalarak enseden üşümeyi engellemiş olursunuz.
  • Uyku tulumu içerisine girdikten sonra başınızı tulum içerisine doğru sokmayınız. Bunu yaptığınız takdirde nefesiniz içerisindeki su buharı tulumunuzun içerisine dolacağı için tulum içerisinde nemlenmeye sebep olursunuz. Bu nemlenme de sizleri bir süre sonra üşütmeye başlayacaktır.
    buff
  • Uyku tulumuna girdikten sonra çene ve alın bölgelerinde hava koşullarına göre üşüme riskine karşın bir buff geçirerek bu sorunu halledebilirsiniz.

KIYAFETLERİNİZİ DOĞRU SEÇİN

kamp kıyafetleri

Kışın kamp yapmak için doğru kıyafet seçimi de bir o kadar etkilidir. Seçtiğimiz kıyafetleri bulunduğumuz bölge ve hava koşullarına göre en ideal seviyede tutup abartıdan kaçmamız gerekmektedir.

Kış kampı için uygun kıyafet seçimini sağlamak için bazı püf noktalar bulunmaktadır. Bunlar;

  • Kamp yaptığınız bölgede çadır kurma, ateş yakma, araziyi dolaşma gibi faaliyetler sırasında terleyeceğinizi göz önünde bulundurarak çok kalın kıyafetler giymemeniz gerekmektedir. Aksi takdirde terlediğimiz zaman ter sırtımızda kuruyup bizlerin üşümesine yol açacaktır.
  • Sabah uyandığınızda eğer kıyafetlerinizi dışarıda bıraktıysanız muhtemelen üstünüzü giydiğinizde üşüyeceksinizdir. Bunun için sabah giyeceğiniz kıyafetleri ya tulum içerisinde, ya da sıcak olabilecek şekilde muhafaza edebileceğiniz bölgelerde saklayınız.
  • Vücut ısı dengelerini bir anda değiştirecek şekilde kıyafet giyim alışkanlığınızdan vazgeçmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde vücut ısılarını hızlı bir şekilde değiştirdiğiniz için şifayı kapabilirsiniz. Bunun yerine üşüme seviyenize göre yavaş yavaş kıyafetleri giyebilirsiniz.

DENGELİ BESLENMEYE ÖZEN GÖSTERİN

kamp yemekleri

Kış kampında yemek yapmanın zevki hiç tartışılmaz bir duygudur. Tüm zorluklara karşı yaktığınız ateşin üstünde pişen o yemeğiniz sizleri ayrı bir huzur terapisinin içerisine almaktadır. Ancak kışın yiyeceğiniz yemeklere dikkat etmeniz gerekmektedir. Yemek tercihlerinizde enerjinizi geri getirecek, sizleri zihinde tutacak ve faaliyet sıralarında kaybettiğiniz kalorinizi tekrar geri kazandıracak yemekler tercih etmelisiniz. Trekking faaliyetleri sırasında cebinize alacağınız fındık, fıstık, ceviz vb. takviye besinleri ile de yürüyüş sırasında kaybettiğiniz enerjinizi toplayabilirsiniz. Ayrıca bal, pekmez gibi gıdaları da mutlaka tüketmenizi tavsiye ederiz.

Çay, kahve gibi sıcak içecekler tüketmek vücut ısınızı korumanıza yardımcı olacaktır. Ancak bu içecekleri içme konusunda da abartıya kaçmamanız gerekmektedir. Aksi takdirde bolca tuvalete çıkmak durumunda kalabilirsiniz. Buda vücut ısınızı düşürerek üşümenize neden olabilmektedir.

Alkol gibi içeceklerden uzak durmanızda sağlığınız için faydalı olacaktır. Alkol içtiğiniz süre zarfında sıcaklık hissi yaşasanız da alkolünüz bittikten sonra titremeleriniz başlayacaktır. Yine sıkça tuvalete çıkma gereğini hissedecek ve vücut ısınızı hızla da düşüreceksinizdir. Bunun için olabildiğince alkolden uzak durmaya çalışınız.

Kampta Isınma Yöntemleri

kış kampı

Kışın Kamp Ateşi Başlatma Yöntemleri

Talaş ve Mum Yöntemi

Bir pet şişeyi taban kısmından biraz daha yukarıdan kesiyoruz. Ardından bir marangozdan alacağımız atığa çıkmış talaş parçacıklarını bu kestiğimiz pet şişe kabının içine dolduruyoruz. Daha sonra üstüne bir mum eriterek talaşların üstünü bir tabaka halinde kapatıyoruz. İşte bu kadar! Ardından kamp yapacağınız sırada hızlıca ateşi başlatmak için bu mum ve talaş parçacıklı malzememizi yakıyoruz. Üstüne yine yanımızda bulundurduğunuz çıra ve onun gibi yanıcı kuru malzemeler ile biraz daha büyütüp ardından çevreden topladığınız odunlarla ateşinizi büyütmeye başlayabilirsiniz.

Kömür Bezi Yöntemi

kömür bezi

Bir kuru mendili ya da bezi kömür tozuna iyice bulandırıyoruz. Elde edilen bu kömür bezi ile de kamp ateşini yakacağınız sırada hızlı bir şekilde ateşi başlatmış oluyorsunuz.

Vazelinli Pamuk Yöntemi

kış kampı

Alüminyum folyo içerisine vazeline sürülmüş bir pamuk koyarak folyonun ağzını kapatıyoruz. Ateşini yakacağınız sırada folyonun üst kısmından bir kesik oluşturup hızlı bir şekilde ateşi başlatabilirsiniz.

Fire Roll Yöntemi

Yanınızda bulunduracağınız bir kuru kahve ve biraz pamuk ile de hızlı bir şekilde ateşinizi başlatabilirsiniz. Fire Roll denilen bu sistemi uygulamayı başardığınız takdirde kesinlikle doğa da her türlü ateşi yakabilecek düzeye gelebilirsiniz. Bu sistemi en güzel anlatan Barış ARISOY hocamızın videosunu yukarıdan izleyebilirsiniz.

Kalemtraş ve Kalem Yöntemi

kış kampı

Yanınızda bulunduracağınız bir kalem traş ve kurşun kalem ile de ateşinizi başlatabilirsiniz. Çok sıradan gibi gözüken bu sistem ile yapmanız gereken olay çok basittir. İlkokul günlerinizde olduğu gibi kaleminizi bir peçete ya da kuru bir zemin üzerinde açarak ortaya çıkan odun parçalarını biriktirebilirsiniz. Ardından bu parçaları tutuşmaya müsait odunların ya da otların arasına koyarak ateşinizi yine başlatabilirsiniz.

Pil ve Kağıt Yöntemi

kış kampı

Yanınızda bulunduracağınız bir pil ve sakız kağıdı ile de ateşinizi başlatabilirsiniz. Sakız kağıdını pilin altına ve üstüne gelecek şekilde tuttuğunuzda sakız kağıdı orta gövde kısmından alev almaya başlayacaktır.

Yüzey Çıkarma Yöntemi

kış kampı

Etraftan bulacağınız bir kuru dal parçasının üst yüzeyini kopmayacak şekilde soyarak parçalara ayırabilirsiniz. Ayırdığınız bu parçalardan birini ateşlediğiniz takdirde alev diğer kısımlara da dağılacaktır. Ardından topladığınız odunların orta kısmına bırakarak kamp ateşinizi kolaylıkla başlatabilirsiniz.

Bunun gibi birçok basit ama pratik çözümler ile ateşi başlatmak mümkündür. Önemli olan ateşi yakmak istediğiniz zeminin kuru olmasıdır. Islanmış, nemlenmiş topraklarda ateş yakmak çok ama çok zordur. Mümkün olduğunca zemini temizleyip kuru hale getirmek için çözümler üretiniz. Ayrıca ateşi başlattıktan sonra odunlarınızı üst üstte atmayınız. Nefes almayan ateş hızlı bir şekilde sönecektir. Daima ateşinizi hava alabilecek şekilde muhafaza ediniz.

Kışın Kamp Ateşini Canlı Tutma Yöntemleri

Yukarıda ateşi nasıl başlatabileceğinize dair küçük ipuçlarını vermeye çalıştık. Şimdi ise ateşi yaktıktan sonra onu nasıl diri tutabiliriz onları inceleyeceğiz.

Kamp Ateşi Reflektörü

kamp ateşi reflektör

Ateşinizin etrafına öncelikli olarak bir reflektör yapınız. Bu ısının dağılmasını önleyerek ateşinizi rüzgardan ve olumsuz hava koşullardan bir nebze de olsa koruyacaktır.

Piramit Sistemi

piramit ateşi

Ateşinizi yaktıktan sonra odunların dizilimini ( Piramit Sistemi) hava alacak şekilde yapmanız gerekmektedir. Odunlarınızın üst üstte koyduğunuzda boyu 1 metreyi bulacak şekilde de olsa ateşe üstten baktığınızda ateşin ana tabanını mutlaka görmeniz gerekmektedir.

Yaş Odunları Yakma Yöntemi

kış kampı

Ateşinizi başlattıktan sonra yaş odunları doğru bir şekilde parçalayın. Ardından yanan ateşin etrafına set örüyormuş gibi diziniz. Böylelikle yanan ateşiniz kuru odunları da ısıtacaktır. Bir süre sonra kuruyan odunları ateşinizin üstüne bırakıp ateşinizi devam ettirebilirsiniz.

Bunun gibi birçok yöntem bulunmaktadır. Önemli olan ateşi yer soğuğundan uzak tutup, havasız bırakmamaktadır. Ardından tek yapmanız gereken düzgün bir şekilde yerleşimi sağlayıp rüzgar gibi doğal etkenlere karşı korumanızdır.

Kış Kampı Önemli İpuçları
kışın kamp yapmak

  • Kıyafetlerinizi uyku tulumu içerisinde saklayınız.
  • Yanınızda cep sobası bulundurunuz.
  • Gece uyurken botlarınızın ağzını çorabınız ile kapatınız. Böylelikle ıslanmayı minimuma indirmiş olursunuz.
  • Uyku tulumunda mutlaka yüzünüzü dışarıda tutunuz.
  • Gece uyumadan önce üşüyor iseniz bir pet şişe sıcak su koyup üstüne çorap geçiriniz. Daha sonra çorap geçirilmiş pet şişeyi uyku tulumunuzda ayak kısmınıza koyunuz. Böylelikle vücut ısınızı yükselteceksinizdir.
  • Tarp kullanımını kış kamplarında kullanımını alışkanlık haline getiriniz.
  • Alüminyum şişelerinizi bant ile sarınız. Böylelikle soğuk havalarda şişeleriniz tutarken elleriniz yapışmaz.
  • Yanınızda mutlaka sağlam bir kamp testeresi bulundurunuz.
  • Ateşinizi sürekli diri tutunuz.
  • Yanınızda torpil, düdük gibi ses çıkartacak malzemeler bulundurunuz.
  • Kış kampı yaptığınız bölgeyi ailenize mutlaka bildiriniz.
  • Acil durumlarda S.O.S ateşi nasıl yakılır öğreniniz.
  • Çişinizi kesinlikle tutmayınız. Vücut idrarı vücutta tutmak için kalori harcar. Bu harcanan kalori de vücut ısınızın düşmesine neden olabilir.
  • Rahat uyku geçirmek için uyku tulumunuza girmeden önce zorla da olsa çişinizi yapmaya çalışın. Aksi takdirde vücut ısınızın tam olduğu bir seviyede tuvaletiniz geldiğinde çadır dışına gir çık yaptığınız zaman ısınız düşebilir, buda üşümenize neden olabilir.
  • Yanınızda ısı battaniyesi bulundurun. Hem hafif, hem ucuzdur hem de hayat kurtarır.

Yukarıda yazılan bilgilerin birçoğu kış kamplarında tecrübe sağlanarak toplanmış bilgilerdir. Ve daha bunun gibi birçok bilgi ve tecrübeyi ancak kış kampı yaptığınızda öğrenebileceksiniz. Kış kampı yapmak çok eğlenceli ve bir o kadar da tehlikelidir. Bunlardan ötürü kamp ekipmanlarınızı lütfen hayatınızı riske etmeyecek seviyede yanınızda bulundurunuz.

Doğru ekipmanları nasıl değerlendirebileceğiniz konusunda sıkıntı yaşıyor iseniz “Kamp Malzemeleri” yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Yazı Özeti
Kış Kampı İçin Önemli Tavsiyeler
Konu
Kış Kampı İçin Önemli Tavsiyeler
Açıklama
Kış kampı için önemli tavsiyeleri içermektedir.
Yazar
Yayıncı Adı
Rotamhikaye
Yayıncı Logo

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya girin