Yazın Kamp Yapmak İsteyenler İçin 10 İpucu

10
2718
kamp yerleri

Yazın Kamp Yapmak İsteyenler İçin 10 İpucu

Yazın kamp yapmanın kış şartlarına göre avantajları olsa da dezavantajları da bulunmaktadır. Kış şartlarında kamp yaparken çamur, kuru odun ve çadır için uygun zemin bulmak zor olurken yaz şartlarında ise kene, yılan, aşırı sıcaklıklar ve piknik severler yüzünden bırakılan çöplerden dolayı kamp yeri bulmak oldukça zor olmaktadır. Yazın kamp yaparken dikkat edilmesi gerekenleri 10 ipucu olarak sizler için derledim.

  1. Zemin

Kış şartlarında kamp yaparken çadır kurduğumuz zemin ne kadar önemli ise yazın kamp yaparken çadırı kuracağımız zemin de o kadar önemlidir. Yazın ağaçlardan dökülen kozalaklar, küçük taş parçacıkları, yeni yetişen otlar ve bunun gibi doğa olayları yüzünden uygun zemin bulmak oldukça zorlaşmaktadır. Kendinize uygun zemin yaratmak için portatif bir kamp küreği imdadınıza yetişecektir. Kamp küreği ile zemini temizleyebilir ve altınıza sereceğiniz bir karton parçası ise yabani otların çadırınıza zarar vermesini engelleyecektir.

yazın kamp

  1. Konum

Çadırınızı açtığınızda ciğerlerinizi tıka basa dolduran bir temiz hava ve eşsiz güzellikte bir göl manzarası görmek hepimizi hayalidir. Ancak çadırımızı insanların çok fazla gitmediği ve yabani hayatın henüz hız kesmeden devam ettiği bir yerde su kenarına kurduğumuzda başımıza istenmeyen bazı olaylar gelmektedir. Yabani hayvanlar gündüz su kaynaklarından rahat beslenemediği için gece su kenarlarına inerek su ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bundan ötürü çadırımızı su kenarlarına kurarken önce alan güvenliğini göz önünde bulundurmalıyız. Ayrıca çadırımızı yayla, dağ gibi yüksek bölgelerde kuruyor isek çadırımızın kapı yönünü doğu istikamete doğru kurduğumuzda güneş doğarken çadırımızın içini ısıtacaktır. Böylelikle gece oluşan soğuk havayı sabaha karşı kırarak daha rahat bir uyku çekebiliriz. Ancak bir süre sonra çadırın içi çok sıcak olacağından dolayı çadırın içi istenilen sıcaklığa ulaştığında mutlaka gölgelik bir alana taşınmasında fayda vardır.

yazın kamp

  1. Güvenli Bölge

Yazın ayı, akrep, yılan, kene gibi yaz aylarını oldukça seven yabani hayvanlar ormanlarda dolaşmaktadır. Kamp yapacağımız alan hakkında daha önceden araştırma yapıp bu tarz yabani hayvanların yoğunluğu hakkında bilgi edinmemizde fayda vardır. Ancak herhangi bir araştırma yapmadan tamamen doğaçlama üzerine bir kamp alanı keşfettiğinizi varsayacak olursak bu hayvanlardan korunmak için bazı ipuçları bulunmaktadır. Kızılçam ağacından toplayacağımız reçineleri ezip toz haline getirdikten sonra çadırımızın etrafına serpme işlemi yaptığımızda akrep, yılan ve kene gibi hayvanlardan korunmuş oluruz. Ayrıca biber gazı ve ayı gazı spreyi gibi ekstra önlemlerle de diğer hayvanlara karşı kendimizi koruyabiliriz.

kamp yerleri

  1. Uygun Ekipman Listesi

Yaz aylarında doğa yürüyüşleri oldukça keyifli olmaktadır. Bir çoğumuz çadır kurduktan sonra bulunduğu bölgeyi yürüyüş ile keşfedip şelalelere girip, kayalara tırmanmak isteyip manzarayı en iyi tepeden izlemeyi isteyecektir. Gideceğiniz bölgeye göre yanınıza alacağınız uygun ekipmanlar kampınızı daha keyifli hale getirecektir. Dağlık bir bölgeye gideceğiniz zaman yanınıza alacağınız ip sayesinde tırmanışlar yapabilir, sık ormanlarla kaplı bir bölgeye gideceğinizde yanınızda bulunacak bir tozluk ayağınızı yabani otlardan ve hayvanlardan koruyacaktır. Gideceğiniz bölgede yapacağınızın bütün aktiviteleri hayatınızı ve sağlığınızı riske sokmadan yapmanızı şiddet ile tavsiye ederim. Şayet yüzmeyi çok iyi bilen bir gencin şelaleye yüzmek için girdiğinde akıntıya kapılması sonucu boğulduğunu biliyorum.

kamp malzemeleri

  1. Dehidrasyon Riski

Dehidrasyon kısaca vücudunuz su kaybetmeye başladığı anda vücudunuzun içerisinde bulunduğu durum olarak nitelenmektedir. Yaz kampı yaptığınız sırada yüksek sıcaklık, kuru hava ve düşük nem gibi sebepler sizi dehidrasyon riski ile karşı karşıya bırakmaktadır. Vücudunuz dehidrasyon tepkimesine girdiği zaman hızlı bir şekilde sıvı takviyesi yapmanız gerekmektedir. Yüksek sıcaklık yaşandığı zamanlarda günde ortalama 3 – 4 litre arasında su içmemiz gerektiğini unutmamız gerekmektedir. Dehidrasyon riskini en aza indirmek için kamp alanımızda mutlaka ihtiyacımızı karşılayacak şekilde su bulundurmamız gerekmektedir. Doğa yürüyüşlerinde susamasak bile ara ara su içmeyi alışkanlık haline getirip vücut sıvı dengemizi mutlaka korumamız gerekmektedir. Çünkü çok aşırı susadıktan sonra bir anda alınan sıvı takviyesi miğde bulantısına yol açıp kişiyi kusturabilmektedir. Buda daha fazla sıvı kaybına yol açabilmektedir. Sıvı kaybına uğrayan bir kişiye az – az su takviyesi yapıp sıvı dengesini sağlıklı bir hale getirmesine yardımcı olabilirsiniz. Unutmayalım ki dehidrasyon riski yazın kamp yaparken dikkat edilmesi gerekilen en önemli hususlardan biridir.

dehidrasyon

  1. Kamp Çadırı Seçimi

Hangi iklim şartlarında olursa olsun doğru kamp çadırı seçimi hayat kurtarmaktadır. Kamp çadırı seçimi yaparken hangi mevsimlerde, hangi bölgelerde kamp yapabileceğiniz göz önünde bulundurup buna göre kamp çadırı seçmeniz sizlerin avantajına olacaktır. Kışın kamp yaparken tentesi sağlam bir kamp çadırı sizleri soğuya karşı korurken, yazın kamp yaparken sinekliği, havalandırması ve çift kapılı bir kamp çadırı sizleri bunaltıcı havalarda oldukça rahatlatan bir seçim olacaktır. Kamp çadırı seçiminde ucuz ve kalitesiz malzemelerden yapılmış çadırlardan mutlaka kaçınmamız gerekmektedir. Dünyanın önde gelen outdoor markalarından olan Naturehike, Marmot, North Face, Husky gibi firmalardan alacağınız kamp çadırı ile çok daha rahat ve güvenli bir kamp yapabilirsiniz.

kışın kamp

  1. Uyku Tulumu Seçimi

Kışın kamp yaparken -10, -15, -25 gibi tulumlarda rahat bir uyku yaşarken aynı tulumlar ile yazın muhtemel olarak yanacaksınızdır. Yazın kamp yaparken kış şartlarına uygun tulumlardan kaçınıp daha minimum seviyelerde bir tulum seçimi yapabilirsiniz. Eğer kamp yapacağınız alan sıcak bir bölge ise yanınıza alacağınız bir pike bile sizi koruyacaktır.

uyku tulumu

  1. Sağlık Malzemeleri

Kamp yaptığınız sırada oluşabilecek herhangi bir aksi durumda sağlığımızı koruyabileceğiniz sağlık malzemelerini mutlaka yanınızda bulundurun.  Ormana yürüyüşlerine çıktığınız sırada yanınıza alacağınız bir batikon, sargı bezi, yara bandı gibi pratik sağlık malzemeleri yaralanmalara ve sakatlıklara karşı sizi belli bir süre koruyacaktır.

kamp sağlık malzemesi

  1. Arkadaş Seçimi

Kamp yapacağınız sırada belki de en önemli konu doğru arkadaş seçimidir. Böceklerden rahatsız olup korku ve panik yaratan bir kişi ile kesinlikle ormana kampa gitmeyin. Çünkü sizi gün boyunca rahatsız edecek sürekli olumsuz düşünceleri söylenip duracaktır. Buda sizin hayalini kurduğunuz huzuru yaşamanıza engel olabilir.  Eğer tek başınıza kalmaktan korkmuyor iseniz güvenli bölgelerde tek başınıza kamp yapmanız sizler için daha iyi olabilir. Ancak sık ormanlarla çevrili ve insanlardan uzak bölgelerde kesinlikle yanınıza risk ve kriz yönetimi iyi olan bir arkadaş seçip beraber gitmenizi kesinlikle tavsiye ederim.

yazın kamp

  1. Doğru Müzik Listesi

Kamp yaptığımız sırada bizim ruh halimizi en çok değiştiren etken radyodan ya da müzik listemizden çalan şarkılardır. Kamp ateşinin başında gözlerinizi kapatıp dış dünyaya kapattığımız kulaklarımızı yalnızca ateşin çıtırdama sesine teslim ederken o sırada çalacak olan bir “ Neşet Ertaş – Ah Yalan Dünya “ şarkısı size bütün hayatınızı sorgulatabilir. Eğer kampınız çok güzel ve eğlenceli geçmesini istiyorsanız mutlaka doğru bir müzik listesine sahip olmalısınız. Müzik listesi yaparken gündüz ve gece dinlenecek şarkılar diye iki liste yapmanızda ayrıca fayda vardır.

KAMP YAPARKEN KEYFİNİZ KAÇMASIN

Yukarıda sizler için rahat bir yaz kampı yapabilmeniz için 10 etken faktörü sıraladım. Unutmayalım ki kamp yapmak huzuru ciğerlerimize tıka basa doldurmak ve kendimizi şehir hayatlarından uzaklaştırıp sakinliğe teslim etmek içindir. Bundan dolayı çevremizde kamp yapan insanları rahatsız etmeden, doğanın özgürlüğüne müdahale etmeden bir kamp yapmamız gerekmektedir. Ancak kamp yaptığımız sırada “ keyifçi “ diye tabir ettiğimiz sırf bağırmaya ve uçarı hareketler yapmaya gelmiş kişilerden daima uzak durmalıyız. Onlar “ burası orman değil mi kardeşim? Bağırım ne olacak yani! “ gibi cahil cümleler ile sinir sisteminizi oldukça alt üst edecektir.

Yazın kamp yapmak için uygun bir yer arayan dostlarımız için hazırlamış olduğum “Erikli Yaylası Kamp” yazısını okumanızı tavsiye ederim.

Yazı Özeti
Yazın Kamp Yapmak İsteyenler İçin 10 İpucu
Konu
Yazın Kamp Yapmak İsteyenler İçin 10 İpucu
Açıklama
Yazın kamp yapmanın kış şartlarına göre avantajları olsa da dezavantajları da bulunmaktadır.
Yazar
Yayıncı Adı
Rotamhikaye
Yayıncı Logo

10 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya girin